22.3.2017. 8:19
0
Juneći ragu s pistacijama
Većina naših recepata je za jela koja možete pripremiti brzo i jednostavno, ali za neke super ukusne i mekane zalogaje nekad je potrebno više vremena. Upravo takav je juneći ragu kojeg je najbolje pripremiti dan ranije.

Sastojci:

400 g junetine
1 veća glavica ljubičastog luka
100 g gljiva
3 svježe paprike
2 svježa paradajza
200 ml paradajz sosa
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika rastopljenog putera
2 kašike brašna
2 kašike vode
1 kašičica majčine dušice
biber
so
100 g pistacija

Među ljude s kojima trebate imati razvijen prijateljski odnos svakako spadaju mesari, jer ako imate prijatelja među mesarima, imat ćete i odličan komad mesa za ručak. A za današnji recept vam je potreban upravo dobar komad mesa, i to junetine.

Najprije izdinstajte luk na maslinovom ulju koje ste pomiješali s puterom. Junetinu izrežite na kockice veličine zalogaja, pa je dodajte kada luk postane „kao providan“. Pecite meso desetak minuta, pa mu dodajte nasjeckane šampinjone (možete koristiti i druge gljive kada im je sezona, ali šampinjone ćete uvijek naći u prodavnici). Promiješajte i pustite da gljive otpuste svoju tekučinu, pa dodajte dvije kašike brašna. Izmiješajte sve, pa dodajte dvije kašike vode i nastavite miješati dok se sve ne sjedini. Pustite sve da krčka 10 minuta.

Pošto je ovo jelo koje se pravi natenane, možete ga pustiti da se krčka i duže, ali obavezno provjeravajte da ragu ne ostane bez tečnosti. Nakon toga mu dodajte paprike koje ste nasjekli na sitne kockice. Mi smo koristili crvenu, žutu i zelenu papriku, kako bismo što više „ušarenili“ naš ragu, ali možete staviti i papriku iste boje. Kada paprika omekša ubacite paradajz, također nasjeckan na kockice. Ako ragu pravite kada nije sezona paradajza, onda je najbolje da s paradajza odstranite kožicu prije dodavanja u jelo. Sve zalijte sa 100 ml paradajz sosa i pustite da se krčka 5-10 minuta. Posebnu notu ovom jelu dat će majčina dušica, pa bi bilo idealno da je stavite svježu, ali biće dobro i sa sušenom.

Nakon što se tečnost iz ragua ponovo reducira, dodajte i drugih 100 ml paradajz sosa, pa kuhajte još 10 minuta. Pred kraj dodajte pistacije i vaš ragu je gotov. Tokom serviranja ragu možete dodatno posuti usitnjenim pistacijama. Kao prilog uz ovo jelo dobro se slaže krompir pire.

KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.