Prva asocijacija na riječ ćevap jeste „desetka u pola s lukom“, ali sitni ćevap skoro da nema nikakve veze sa tim ćevapima. Riječ je, dakle, o još jednom tradicionalnom jelu u kojem dominira meso i koje je vrlo popularno u aščinicama i nacionalnim restoranima. A, da ga nije teško napraviti ni kod kuće pokazao nam je Žarko Marić.
Sastojci:
800 g junetine
150 ml ulja
1 glavica luka
1/2 glavice bijelog luka
1 kašika peršuna
2 kašike koncentrata paradajza
250 g kuhane riže
so
biber
U šerpi zagrijte veću količinu ulja, pa dodajte krupno isjeckan luk. Kada luk postane kristalno proziran dodajte junetinu izrezanu na zalogaje. Zatim, dodajte sitno isjeckan bijeli luk, peršun i začnite po želji. Meso dinstajte oko 10 minuta, pa dodajte koncentrat paradajza.
Kada se paradajz sjedini s mesom sve prelijte vodom i pustite da se lagano krčka. S vremena na vrijeme, provjerite da li treba doliti još vode i lagano promiješajte. Sitni ćevap kuhajte dok meso ne omekša po vašoj želji.
Pred kraj kuhanja, u posebnoj šerpi skuhajte rižu, a zatim izvadite meso iz šerpe u kojoj ste pripremali ćevap. Rižu prespite u umak od mesa i miješajte na laganoj vatri dok riža ne upije sav sos.
Uz sitni sa rižom godit će hladan kefir.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.