30.8.2017. 13:41
0
Pita kvrguša (baba)
Brzi tempo života nam je nametnuo da se ne zadržavamo previše u kuhinji i da jela budu jednostavna i brza. Ali, ponekad si trebamo dati oduška i vratiti se tradiciji i jelima koja se pripremaju malo duže, a kvrguša je odličan primjer.
Sastojci:

1 kg pilećeg mesa (batak, zabatak, krila)
7 kašika ulja
6 jaja
150 g oštrog brašna
500-600 ml mlijeka
½  kašike soli
1 kašika mješavine začina

Meso od bataka i zabataka možete odvojiti od kosti, ali nećete pogriješiti ni ako ih ostavite cijele. Ljubitelji krilaca u ovu pitu mogu staviti svoje omiljene dijelove pilećeg mesa. Naravno, možete koristiti i pileća prsa, ali bi vam na kraju kvrguša mogla ispasti suha. No, bez obzira koji dio pileta izabrali najprije je potrebno meso popržiti u tavi na tri kašike ulja. Meso pržite oko pet minuta sa svake strane.

U posebnoj zdjeli pomiješajte jaja, mlijeko i so, pa kad vam se smjesa sjedini dodajte brašno. Ovu smjesu ostavite na sobnoj temperaturi oko 15 minuta.

Ostatak ulja, odnosno četiri kašike, izlijte u tepsiju, ili vatrostalnu zdjelu, pa ga zagrijte. U toplo ulje, zatim, izlijte otprilike 1/3 smjese od jaja, mlijeka i brašna, te po njoj rasporedite komade pilećeg mesa. Na kraju sve zalijte sa preostalom smjesom.

Kvrguša ide u zagrijanu rernu na 210 stepeni i peče se oko pola sata. Toplu pitu, prije serviranja, možete preliti mileramom ili kajmakom.
 
KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.