4.9.2017. 17:35
0
Rođendanska banana torta
Pravljena ili kupovna torta? Možda ona kupovna izgleda ljepše i bolje, ali ako se malo potrudite i vaša torta može biti malo remek djelo. Iznenadite nekog dragog sa domaćom rođendanskom tortom.

Sastojci:

Biskvit:
12 jaja 
12 kašika šećera 
8 kašika brašna 
2 kašika arome limuna

Fil:
300 g putera 
300 g šećera u prahu 
100 ml vrelog mlijeka 
300 g mljevenog keksa 
200 g mljevenih oraha 
150 ml vrelog mlijeka 
150 g izrendane čokolade 

2 veće banane 
150 ml vrhnja za šlag

Kažu, da dobra torta ne može bez mnogo jaja, pa ako je suditi po tome sa ovom nećete pogriješiti. Za početak, pripremite biskvit za vašu tortu. Izmiksajte sve sastojke, izlijte u tepsiju prekrivenu papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni oko pola sata. Kada se biskvit ohladi prerežite ga po dužini kako biste dobili dva identična. Ili, možete kao Žarko Marić, sastojke za biskvit podijeliti, pa napraviti dva identična biskvita. Na šta god se odlučili, sigurni smo da nećete pogriješiti. 

Ukoliko se bojite da će vam biskviti biti suhi, možete ih blago zaliti narančinim ili limunovim sokom.

Dok vam se biskvit peče, možete pripremiti fil. Najprije, u posebnoj zdjeli izmiksajte puter i šećer u prahu, a u drugoj zdjeli pomiješajte keks i orahe, pa ih zalijte vrelim mlijekom i dobro izmiješajte. U smjesu oraha i keksa dodajte izrendanu čokoladu, izmiješajte, pa u sve dodajte puter sa šećerom, i miješajte dok se sastojci ne sjedine.

Potom, slijedi slaganje torte. Dva biskvita koja ste napravili prerežite na pola kako biste dobili četiri identične kore. Također, ogulite banane i nasjecite na kolutiće. Pa slažite redom: biskvit, fil, kolutići banane. Slažite tortu tako da na dnu i na vrhu torte bude biskvit.

Zatim, umutite vrhnje za šlag, pa cijelu tortu premažite šlagom i po želji pospite mrvicama čokolade. Prije serviranja, tortu obavezno ohladite.

Pripremu ove torte će vam umnogome olakšati Tefal Easy Grip proizvodi sa neprijanjajućom oblogom. Od kolača do pica, pečenje u Tefal kvalitetnim tepsijama je zabavno i praktično!

 
KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.