27.9.2017. 11:15
0
Šljivopita sa rižom
Kada se zasitite klasične šljivopite, ovaj recept bi vam mogao promijeniti vidike i inspirisati vas da odete korak dalje. Kombinacija riže i šljiva je pravi gastronomski užitak!
Sastojci:

600 ml mlijeka 
200 g riže
500 g šljiva
4 jaja
4 kašike meda
4 kašike soka od grožđa
1 kašičica ekstrakta vanilije

Rižu najprije saperite pod jakim mlazom vode, a potom je dodajte u mlijeko i kuhajte 10 minuta. Šerpu, potom, skinite sa šporeta i ostavite je poklopljenu oko 20 minuta.

Šljive operite, prepolovite i odstranite košpice, a po želji možete ih posuti s malo šećera i ostaviti da stoje.

Zatim, razdvojite žumanca i bjelanca u posebne zdjele. Žumancima dodajte med, sok od grožđa (ili neki drugi, po želji) i ekstrakt vanilije, pa ih izmiksajte. U bjelanca stavite prstohvat soli i napravite šlag. Na kraju, ove dvije smjese polako pomiješajte. Kremi od jaja dodajte šljive i 2/3 skuhane riže.

Ostatak riže izlijte u vatrostalnu zdjelu ili tepsiju u kojoj ćete peći kolač, pa po njoj prelijte smjesu sa jajima, šljivama i rižom. Šljivopitu pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 20 minuta, a potomo smanjite temperaturu na 160 stepeni i pecite još 10 minuta. Pripremu ove slastice Žarki Mariću su uveliko olakšali Tefal proizvodi.

Ako želite dodatno obogatiti kolač, pospite ga šećerom u prahu i cimetom.
 
KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.