12.10.2017. 9:41
1
Mirisna badem torta
Mikser u ruke, pripremite kalupe, zagrijte rernu, pratite recept i dopustite da vam dom zamiriše na bademe, a vaše nepce prepustite slasnim zalogajima ove torte.
Sastojci:
prva kora:
100 g putera
5 žumanaca 
100 g šećera 
60 g narendane čokolade 
100 g mljevenih badema 
60 g prezle
5 bjelanaca 
prstohvat soli

druga kora:
6 bjelanaca 
prstohvat soli
200 g šećera 
200 g mljevenih badema 
20 g prezle

grilaž:
100 g šećera 
80 g krupno sjeckanih badema

krema:
6 žumanaca 
150 g šećera 
½ šolje crne kafe 
200 g rastopljenog putera
10 g brašna

posip:
30 g sjeckanih badema 

Ono što je bitno kod pravljenja torti jeste da se pridržavate recepta i onda je vrlo teško da vam se desi da torta ne uspije. No, i ako ne ispadne kao sa slike neće biti kraj svijeta.

Pošto kod ovog recepta imate dvije kore, odnosno dva biskvita, najbolje je da krenete od njih. Za prvi biskvit najprije puter pjenasto izmiksajte, pa postepeno dodajite šećer, a zatim i žumanca (jedno po jedno). Miksajte dok ne dobijete finu kremu u koju ćete, potom, dodati mljevene bademe, narendanu čokoladu i prezlu.

U posebnoj zdjeli izmikajte bjelanca, pa kad dobijete čvrsti snijeg, lagano ga umiješajte u ostatak smjese. Kalup za tortu pomastite i pobrašnite, pa u njega izlijte smjesu i pecite na 170 stepeni oko 35 minuta.

Dok vam se prva kora peče, možete se posvetiti pripremi drugog biskvita. Izmiksajte bjelanca u čvrst snijeg, pa postepeno dodajte mljevene bademe i prezlu. I ovu smjesu izlijte u kalup koji ste prethodno namastili i posuli brašnom, pa pecite na 180 stepeni oko 40 minuta.

Nakon toga, pripremite grilaž. To je hrskavi i slatki dodatak koji će obogatiti vašu tortu. Otopite šećer na laganoj vatri, pa kada se pretvori u sirup dodajte krupno isjeckane bademe. Smjesu od šećera i badema razlijte po papiru za pečenje trudeći se da bude što tanja. Ostavite je da se stisne.

Za kraj vam ostaje da pripremite kremu. Žumance miksajte na pari, pa im postepeno dodajite šećer. Kada se šećer istopi ulijte pola šolje crne kafe, a potom i brašno. Kremu miješajte na pari dok se ne zgusne, pa je ostavite da se ohladi. 

U posebnoj zdjeli izmiksajte puter dok ne postane pjenast. Tablu grilaža prepolovite na pola, pa pola smjese sameljite u blenderu i postepeno je umiješajte u puter. Smjesu od putera i grilaža lagano umiješajte u ohlađenu kremu. Za pripremu ove torte neophodna je bila upotreba miksera, a Žarko Marić je imao Tefal Mikser Powermix koji mu je umnogome olakšao posao. Sve je lakše kad je uz vas u kuhinji Tefal!

Nakon toga, slijedi lagano slaganje torte. Na prvu koru izlijte pola količine kreme trudeći se da prekrijete cijeli biskvit. Na kremu, potom, stavite drugu koru, pa cijelu tortu prelijte ostatkom kreme. Po vrhu torte pospite ostatak grilaža koji je, također, potrebno usitniti, te sjeckane bademe.
 
KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.