Mekani biskviti i keksi spojeni kremama učinili su od ovog kolača pravu slatku rapsodiju od koje ćete se raspametiti. Ako nemate Žarka Marića da vam napravi ovaj desert, onda vam ne preostaje ništa drugo nego da ovaj jednostavni recept iskušate sami.
Sastojci:
biskvit:
6 bjelanaca
prstohvat soli
200 g šećera
30 g prezle
20 g oštrog brašna
100 g mljevenih oraha
krema:
6 žumanaca
250 g šećera
2 vrećice pudinga od vanilije
700 ml mlijeka
1 margarin za kreme
100 g čokolade za kuhanje
200 g keksa
1 šolja crne kafe
posip:
50 g mljevenih oraha
Za početak pripremite biskvit. Izmiksajte bjelanca i sol u čvrst snijeg, pa dodajite postepeno šećer, prezlu, brašno, te mljevene orahe. Dobivenu smjesu izlijte u tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta.
Dok vam dom lagano počinje mirisati po biskvitu, posvetite se pravljenju kreme. Žumance izmiksajte sa šećerom dok ne dobijete finu kremu. U nju, potom, dodajte dvije vrećice pudinga od vanilije i 100 ml mlijeka, te nastavite miksati.
U šerpi zagrijte ostatak mlijeka, pa kada proključa dodajte kremu i kuhajte oko 5 minuta. Skuhanu kremu ostavite da se hladi, a u posebnoj zdjeli izmiksajte margarin za kreme. Kad je krema ohlađena dodajte joj izrađeni margarin. Za izradu ovog kolača neophodan je dobra mikser, a Žarko je imao veliku pomoć
Tefala.
Na pari rastopite čokoladu, pa je dodajte u jednu polovinu kreme. Druga polovina kreme treba ostatiti žuta.
Pečeni biskvit prelijte žutom kremom, pa po njoj poslažite kekse koje ste prethodno kratko namočili u kafi. Zatim, po keksima izlijte tamnu kremu i sve pospite mljevenim orasima. Vašu kremastu rapsodiju ostavite kratko u frižider da se kreme lijepo stegnu, pa je poslužite poslije ručka, ili uz popodnevnu kafu.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.