Ovo jelo kao da je izmišljeno za onih dana kada se mrtvi umorni i gladni, a želite napraviti nešto brzo, ukusno i domaće.
Sastojci:
tortilje:
400 g brašna
1 kašičica soli
300 ml jogurta
punjenje:
2 kašike ulja
400 g purećeg odreska
1 luk
1 crvena paprika
1 tikvica
2 češnja bijelog luka
preljev:
200 ml jogurta
Zamijesite tijesto od brašna, malo soli i jogurta. Podijelite ga na manje kuglice, pa ga razvaljajte u što tanje tortilje. Bitno je da tijesto valjate na pobrašnjenoj površini kako se ne bi lijepilo.
Tortilje pecite kao palačinke u tavi sa neprijanjajućom podlogom, bez ulja. Žarko je imao pomoć Tefala i dobio je savršene pečene tortilje. Tortilje slažite jedne na druge i držite ih poklopljene, što će im pomoći da ostanu mekane i tople.
U drugoj tavi, na ulju, popržite pureći odrezak isjeckan na sitne kockice, pa mu dodajte sitno nasjeckan luk i sitne kockice crvene paprike. Začinite po želji, a osim soli i bibera, možete staviti crvenu papriku i sjemenke chilija. Pred kraj dodajte tikvicu koju je potrebno također isjeći na sitne kocke.
Punjenje od mesa i povrća stavljajte na sredinu tortilja, pa ih umotajte kao palčinke i poredajte u vatrostalnu zdjelu. Zatim ih prelijte jogurtom i stavite u rernu na 200 stepeni i pecite oko 10 minuta. Vaše domaće tortilje možete poslužiti uz kupus salatu.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.