Kada je riječ o teletini, mnogi će reći da tu nema previše filozofije. Ako je dobar komad mesa, dovoljno ga je samo ispržiti kako treba i to je to. No, ipak, ako želite nešto više od teleće šnicle, onda Žarko Marić ima pravi recept za vas.
Sastojci:
500 g teleće šnicle
100 g šampinjona
200 ml bijelog vina
2 kašike ulja
4 češnja bijelog luka
2 kašika brašna
1 kašika peršuna
2 kašike svježeg bosiljka
so
biber
mješavina začina
Kada budete kupovali šnicle zamolite vašeg mesara da vam ih isječe na minimalno 1 cm debljine. Prije pečenja, možete ali ne morate, svoje šnicle blago istucite čekićem za meso i malo ih pobrašnite s obje strane.
Kada ste zagrijali ulje ubacite šnicle i pecite ih oko 5 minuta sa svake strane. Kada ih prvi put okrenete dodajte so, biber i mješavinu začinu, a kratko poslije toga dodajte nasjeckane šampinjone i bijeli luk.
Nakon što tečnost od gljiva ispari, meso i gljive pospite sa dvije kašike brašna, a potom sve zalijte bijelim vinom i miješajte kako se od brašna ne bi stvorile grudvice. Zatim dodajte peršun, te na kraju svježi bosiljak koji je najbolje natrgati rukama, a ne sjeći nožem. Pustite kratko da bosiljak otpusti svoju aromu, pa šnicle smaknite s vatre. Pogađate već, i ovoga puta Žarki je u pripremi ukusnih šnicli pomogao
Tefal!
Odličan prilog uz ovu mekanu i sočnu teletinu je
krompir pire s mrkvom. Prijatno!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.