15.11.2017. 11:44
0
Filovane paprike u krem sosu
Kada ih vidite gotove na tanjuru pomislite u prvi mah kako je teško filovati paprike, pa se vrlo često ustručavate napraviti ovo tradicionalno jelo. No, kada vidite recept Žarka Marića, možda se već sutra odlučite počastiti domaćim filovanim paprikama.

Sastojci:

1 kg paprika
500 g faširanog mesa
80 g riže
2 narendane mrkve
1 tikvica
1 svježi paradajz
2 češnja bijelog luka
1 veća glavica luka
2 kašike mješavine začina
500 ml paradajz sosa
500 ml vode
2 kašike ulja
biber
2 kašike peršuna

zaprška:
50 ml ulja
2 kašike brašna
1 kašika crvene paprike

Za filovanje obično se koriste manje paprike, ali ako ne želite previše komplikovati onda uzmite one malo veće, jer će vam biti lakše puniti ih. Dakle, paprike operite, pa im pažljivo odstranite peteljke i očistite od sjemenki.

U tavi na ulju kratko prepržite narendani luk i mrkvu, te dodajte faširano meso i skinite s vatre. Dodajte rižu, mješavinu začina, bijeli luk, so i biber te rukom dobro izmješajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Sa tom smjesom punite paprike, ali pazeći da ne pretjerate, jer morate imati u vidu da će prilikom kuhanja riža povećati volumen punjenja. Tikvicu isjecite na deblje kriške koje ćete staviti na mjesto gdje su nekad bile peteljke paprika. Nafilovane paprike poredajte u šerpu, pa im dodajte svježi paradajz izrezan na kockice.

U dubljoj tavi pomiješajte paradajz sos i vodu te pustite da proključa, pa na kraju dodajte peršun i mješavinu začina. Sa tim sosom prelijte paprike, pa ih stavite na laganu vatru i kuhajte oko sat vremena.

Pred kraj kuhanja, u tavi zagrijte ulje pa dodajte brašno i mljevenu papriku te miješajte dok smjesa ne proključa i počne da se zgušnjava. Vruću zapršku dodajte u šerpu sa paprikama i kuhajte još desetak minuta. Žarki je i ovoga puta u kuhinji društvo pravio njegov dobar prijatelj Tefal!

Filovane paprike možete poslužiti uz pavlaku, ili krompir pire s mrkvom. 

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.