Ljubitelji kuhanja ponekad imaju strah od pripreme pojedinih namirnica, jer se plaše da im jelo neće uspjeti. Ali sa receptom Žarka Marića za grilovanog lososa vidjet ćete da ne možete pogriješiti, a losos će postati redovna namirnica na vašem meniju.
Sastojci:
4 filea lososa
1 limun
so
biber
Salata:
1 veliki mango
1 luk
2 grančice svježeg bosiljka
2 kašike soka od limuna
Filete lososa dobro isperite pod mlazom hladne vode, pa ih posušite papirnim ubrusom. Zatim ih pospite sokom i koricom svježeg limuna. Posolite i pobiberite po želji, i ostavite ribu da stoji dok pripremate salatu.
Probajte pronaći što zreliji mango, jer će tako salata biti slađa i sočnija. Dakle, mango ogulite i isjecite na kockice. Natrgajte svježe listove bosiljka, isjecite luk na tanke kriškice i sve prelijte sokom od svježeg limuna. Umjesto limuna, možete koristiti i limetu, ili napraviti kombinaciju ove dvije namirnice.
Na
Tefal OptiGrillu odaberite opciju za pečenje ribe, pa sačekajte signal da je aparat spreman za grilovanje. Kada stavite filete i poklopite OptiGrill ostaje vam samo da pratite boje na svjetlosnom indikatoru. Kada indikator požuti vaš losos je slabo pečen, narandžasta je simbol za srednje pečen, a kada indikator pocrveni dobit ćete dobro pečen file.
Tefal je partner dobrog ukusa.
Vaš savrešno grilovan file poslužite uz sočnu salatu od manga i uživajte u zdravom obroku.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.