Slatki zalogajčići kojih se ne možete zasititi bio bi najjednostavniji opis keksića koje je i ovoga puta napravio Žarko Marić.
Sastojci:
keksići:
85 g putera
3 kašike šećera u prahu
2 jaja
prstohvat soli
175 g glatkog brašna
kreme:
1 puding od čokolade
1 puding od vanilije
120 g putera
2 kašike šećera u prahu
kašika ulja
100 g marmelada od marelica
100 g malina
Pravljenje ovih keksića jeste malo zahtjevnije, ali se isplati odvojiti vrijeme i trud, jer je rezultat fantastičan. Za tijesto najprije izmiksajte puter i šećer u prahu, pa kad postanu kremasti dodate jaja i prstohvat soli i miksate dok se jaja ne sjedine sa smjesom. Na kraju dodajte glatko brašno i rukama izradite tijesto. Ostavite ga, potom, najmanje pola sata u frižider.
Dok se tijesto hladi, imate dovoljno vremena da pripremite kreme s kojima ćete obogatiti vaše keksiće. Skuhajte pudinge od vanilije i čokolade prema uputstvu proizvođača i ostavite ih sa strane. U posebnoj zdjeli izmiksajte puter, šećer u prahu i ulje. Kada dobijete kremastu smjesu podijelite je na dva jednaka dijela, pa jedan dio izmiješajte sa pudingom od vanilije, a drugi dio sa pudingom od čokolade.
Ohlađeno tijesto razvaljajte na debljinu od oko 0,5 cm, pa čašom, ili kalupom napravite okrugle ploškice. Ploškice potom stavljajte u kalup za mafine tako da dobijete male zdjelice. U zdjelice stavite po kašičicu marmelade od marelica, ili neke druge, i stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni. Keksiće pecite dok ne počnu rumeniti po rubovima. Pripremu ovih keksića i ovoga puta Žarki je olakšao Tefal.
Kada se malo ohlade, u keksiće stavite po jednu malinu, pa ih prekrijte kremom. Jedan dio keksića možete preliti svijetlom, a druge tamnom kremom, ili se možete igrati pa stavljati obje kreme na jedan keksić. Kako god ukrasili svoje keksiće, uvjereni smo da ćete uživati u svakom zalogaju.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.