25.12.2017. 16:42
0
Domaće pecivo sa šunkom i sirom
Svi volimo svratiti do obližnje pekare i uzeti neko svježe pecivo, ali nijedno od kupovnih peciva se ne može porediti sa onim koje napravimo sami. U to ćete se uvjeriti ako isprobate domaće pecivo sa šunkom i sirom koje je pripremio Žarko Marić.
Sastojci:

500 g brašna 
70 g putera 
2 žumanca 
1 jaje
250 ml mlijeka
1 svježi kvasac
1 kašičica šećera
1 kašičica brašna
100 g pureće šunke
100 g tvrdog žutog sira
sjemenke čurekota i susama

Za početak, kvasac pomiješajte s toplim mlijekom, malo šećera i brašna i ostavite da se kvasac aktivira. Za to vrijeme u brašno dodajte puter sobne temperature i lagano ih rukama mijesite. Kada se aktivira kvasac dodajte kvasac i dva žumanca, pa umijesite glatko tijesto. Ostavite ga na toplom najmanje sata vremena.

Kada tijesto nadođe razvaljajte ga na debljinu oko 1 cm, pa nožem izrežite kvadratiće. U svaki kvadratić stavite komad šunke i komad sira. Rubove tijesta premažite jajetom, pa krajeve spojite tako da dobijete male buhtlice. Peciva ostavite na toplom da se dižu oko pola sata.

Prije stavljanja u zagrijanu rernu, peciva premažite razmućenim jajetom, pospite sjemenkama čurekota i susama, te pecite oko 25 minuta na 200 stepeni. Tefal je i ovoga puta bio od velike pomoći Žarki.

Ova peciva su savršena za nedjeljni doručak u krugu porodice.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.