Svi volimo svratiti do obližnje pekare i uzeti neko svježe pecivo, ali nijedno od kupovnih peciva se ne može porediti sa onim koje napravimo sami. U to ćete se uvjeriti ako isprobate domaće pecivo sa šunkom i sirom koje je pripremio Žarko Marić.
Sastojci:
500 g brašna
70 g putera
2 žumanca
1 jaje
250 ml mlijeka
1 svježi kvasac
1 kašičica šećera
1 kašičica brašna
100 g pureće šunke
100 g tvrdog žutog sira
sjemenke čurekota i susama
Za početak, kvasac pomiješajte s toplim mlijekom, malo šećera i brašna i ostavite da se kvasac aktivira. Za to vrijeme u brašno dodajte puter sobne temperature i lagano ih rukama mijesite. Kada se aktivira kvasac dodajte kvasac i dva žumanca, pa umijesite glatko tijesto. Ostavite ga na toplom najmanje sata vremena.
Kada tijesto nadođe razvaljajte ga na debljinu oko 1 cm, pa nožem izrežite kvadratiće. U svaki kvadratić stavite komad šunke i komad sira. Rubove tijesta premažite jajetom, pa krajeve spojite tako da dobijete male buhtlice. Peciva ostavite na toplom da se dižu oko pola sata.
Prije stavljanja u zagrijanu rernu, peciva premažite razmućenim jajetom, pospite sjemenkama čurekota i susama, te pecite oko 25 minuta na 200 stepeni.
Tefal je i ovoga puta bio od velike pomoći Žarki.
Ova peciva su savršena za nedjeljni doručak u krugu porodice.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.