Piletina je čest gost domaćih trpeza, pa onda nije ni čudo da postoji toliko različitih recepata za njenu pripremu. Evo jednog koji možda još uvijek niste probali, a pileći bataci ispadnu prava poslastica.
Sastojci:
3 kašike maslinovog ulja
8 komada pilećih bataka
40 g putera
2 češnja bijelog luka
1 luk
1 kašika meda
so
origano
ruzmarin
mješavina začina
200 ml vrhnja za kuhanje
2 veća krompira
1 vrećica smrznutog graška
2 mrkve
Batake zarežite na par mjesta, pa rukama utrljajte mješavinu začina. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje, a batake kratko popržite sa obje strane i izvadite.
U istu tavu dodajte puter, pa kada se rastopi ubacite sitno nasjeckane bijeli i crveni luk. Začinite i kratko dinstajte. Potom, dodajte med i miješajte dok se ne istopi. Na kraju sve prelijte vrhnjem za kuhanje i pustite da proključa, pa skinite s vatre.
Tepsiju, ili vatrostalnu zdjelu, pomastite, pa po dnu poredajte kockice krompira i mrkve, te dodajte grašak. Preko povrća poredajte batake, a onda sve zalijte medenim umakom. Tepsiju prekrijte folijom i stavite u rernu zagrijanu na 200 stepeni i pecite oko pola sata. Zatim, skinite foliju i pecite još otprilike 10-15 minuta dok bataci ne porumene.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.