Ljubitelji rižota znaju da se ovo jelo može kombinirati sa različitim namirnicama. Rezultat sa suhim mesom i tikvicama je fantastičan!
Sastojci:
2 kašike ulja
1 stabljika mladog luka
50 g suhog mesa
400 g tikvica
1 kašika peršuna
200 ml bijelog vina
250 g kuhane riže
200 ml povrtnog temeljca
1 kašika putera
2 kašike parmezana
mješavina začina
biber
so
Na ulju kratko prepržite na kolutiće izrezanu stabljiku mladog luka i suho meso isječeno na tanke trakice. Kada luk omekša dodajte narendane tikvice i pirjajte dok tečnost od povrća ne ispari. Zatim, sve prelijte bijelim vinom i začinite.
Rižu skuhajte posebno, ali je nemojte prekuhati, pa je dodajte kada vino ispari. Sve dobro izmješajte i prelijte sa povrtnim temeljcem. Na laganoj vatri pustite da riža upije svu tečnost. Pred kraj u rižoto dodajte puter i izrendani parmezan i skinite s vatre. Uz ovaj rižoto prijat će šolja kiselog mlijeka. Žarko Marić je i ovoga puta imao pomoć svog prijatelja
Tefala.