Neka jela su malo zahtjevnija za napraviti od drugih, ali to ne znači da ih trebamo izbjegavati pripremati. Integralne korpice traže malo više truda, ali ćete na kraju više uživati u prhkim zalogajima.
Sastojci:
korpice od tijesta:
100 g integralnog brašna
20 g glatkog brašna
20 g mljevenih sjemenki suncokreta
3 kašike ulja
2 kašike vode
80 g svježeg kravljeg sira
so
povrtni fil:
1 kašika maslinovog ulja
2 češnja bijelog luka
1 tikvica
250 g šampinjona
so
biber
mažuran
bosiljak
peršun
preljev:
1 jaje
2 kašike milerama
so
dodaci:
100 g brokule
50 g salame
50 g mozzarelle
Najprije napravite tijesto za korpice. Pomiješajte integralno i glatko brašno, te mljevene sjemenke suncokreta. Dodajte ulje, vodu i sir, i zamijesite tijesto. Ukoliko vam bude previše suho, slobodno dodajte još vode. Kada ga umijesite, zamotajte u foliju i ostavite u frižider na hlađenje oko pola sata.
Za to vrijeme možete pripremiti fil. Na maslinovom ulju kratko prepržite bijeli luk pa dodajte tikvicu izrezanu na sitnije kockice, a potom i tanko narezane šampinjone. Sve začinite i krčkajte dok povrće ne omekša. Skinite s vatre, pa napravite preljev od jajeta, milerama i malo soli.
Ohlađeno tijesto raspodjelite u male kalupe za pečenje, a ako nemate kalupe, poslužit će i tepsija za muffine. Korpice na nekoliko mjesta izbodite viljuškom, pa stavite u zagrijanu rernu i pecite ih oko 15-ak minuta.
Zatim, korpice napunite povrtnim filom, pa ih prelijte smjesom od milerama i jaja. Ljubitelji mesa, kao što je Žarko Marić, mogu u korpice dodati sitno nasjeckanu salamu po želji (šunku, suho meso i sl.). Na vrh punjenih korpica stavite par cvijetova skuhane brokule i sve vratite u rernu i pecite oko 25 minuta.
Korpice dodatno možete obogatiti, dakle ako dodate salamu i sve prekrijete sa debljim listom mozzarelle, te ih pečete još 10-15 minuta. Prhke i ukusne korpice možete poslužiti uz neku salatu ili gusti jogurt. U pripremi ovog jela Žarko je imao veliku pomoć
Tefala.