4.6.2018. 13:31
0
Vegewok
Za dobar wok nisu zaslužni samo kvalitetni sastojci, već i wok tava, a Žarko Marić, zahvaljujući Tefalu, oko toga ne mora brinuti. Stiže nam vege obrok u kojem će uživati i oni koji nisu vegetarijanci.
Sastojci:

50 g indijskog oraha
2 mrkve
1 teglica baby kukuruza
1 tikvica
250 g brokule
1 stabljika mladog luka ili prase
2 češnja bijelog luka
½ svježe chili papričice
komadić đumbira
svježi bosiljak i peršun

sos:
200 ml povrtnog temeljca
2 kašike soja sosa
1 kašika smeđeg šećera
1 kašika gustina

100 g kus-kusa

Sa chili papričice odstranite sjemenke, pa je nasjeckajte na sitno, pa usitnite i bijeli luk i đumbir. Mrkvu i tikvicu isjecite na julienne način, odnosno na tanke trakice. Brokulu podijelite na cvjetiće, a ako ne nađete svježu, poslužit će i ona smrznuta. Mladi luk isjecite na kružiće, a baby kukuruz prepolovite dijagonalno. 

Sve ovo obavite prije nego tavu stavite na vatru, jer kad pravite wok onda je bitno da su vam sve namirnice spremne za dodavanje. Prije prženja, pripremite i sos. U manjoj zdjeli pomiješajte smeđi šećer, povrtni temeljac, soja sos i gustin. Sastojke miješajte dok se šećer i gustin u potpunosti ne rastope.

Za početak dobro zagrijte wok tavu, pa u njoj kratko prepržite indijske orahe. Izvadite ih iz tave, ostavite sa strane, pa dodajte ulje. Odmah ubacite chili papričicu, bijeli luk i đumbir i pržite oko pola minute. Tefal wok tava je jednostavna za korištenje i dizajnirana upravo kako biste dostigli puni potencijal u kuhanju, za savršene rezultate sa lakoćom.

Potom, dodaje cvjetove brokule i mrkvu, pa pržite 1 minutu. Wok tavu konstantno pomjerajte kako bi se namirnice podjednako kuhale. Poslije minutu, dodajte kukuruze, tikvicu i mladi luk, pa sve pržite još 1 minutu.

Na kraju, sve zalijte sa sosom i pustite da se krčka 2-3 minute. Kada skinete s vatre, vaše jelo pospite svježim peršunom i bosiljko, te krupno izmrvljenim indijskim oraščićima. Vegewok poslužite uz kus-kus.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.