13.6.2018. 16:19
0
Izgužvana sirnica
Do sada ste mislili da je dobru sirnicu teško napraviti, ali poslije ovog recepta postat ćete pravi majstor za ovu popularnu pitu, i to ne svakakvu, nego izgužvanu!
Sastojci:

500 g jufki za pite
500 g svježeg sira
250 g kefira
4 jaja
20 ml mineralne gazirane vode
10 ml ulja
2 kašičice soli 
1 kašičica bibera
½ vrećice Dr. Oetker praška za pecivo

Pošto se u ovom receptu koriste gotove jufke, onda je najbolje da krenete od pripreme nadjeva od sira. U većoj i dubljoj zdjeli pomiješajte jaja i so, pa miksajte 5-10 minuta, odnosno dok se smjesa ne utrostruči i postane bijela i čvrsta masa.

Zatim, u drugoj zdjeli mikserom izmiksajte svježi sir sa pola količine kefira i biberom. Posolite po želji.

Gaziranu vodu dobro izmiješajte sa pola vrećice Dr. Oetker praška za pecivo, pa dodajte u sir. Ovu smjesu potom lagano umiješajte u jaja. Nakon čega slijedi slaganje pite.

Za pečenje pite koristite dublju tepsiju ili vatrostalnu zdjelu. Na dno poredajte 3-4 cijele jufke, koje ste prethodno premazali uljem. Potom, svaku sljedeću jufku rukama potopite u smjesu od jaja i sira i gužvajte je kako bi pokupila što više nadjeva, pa redajte na u tepsiju. Ovaj postupak ponavljate dok imate nadjeva. Pazite da za kraj ostavite dvije cijele jufke, koje je potrebno premazati uljem, pa poklopiti ostatak sirnice.

Sirnicu prije pečenja premažite ostatkom kefira, pa je stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko pola sata. Uz izgužvanu sirnicu odlično ide kefir ili sezonska salata.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.