Postoje jela koja kada jednom napravite i svide vam se, onda ih nekako instinktivno upamtite i počnete ih praviti barem jednom sedmično. Upravo je takav i ovaj rižoto s tikvicama koji je preukusan, a prejednostavan za napraviti.
Sastojci:
2 kašike ulja
½ glavice luka
2 tikvice
1,5 šolja riže
500 ml povrtnog temeljca
so
biber
svježi peršun
Sa vrlo malo namirnica, koje su vam potrebne da ga napravite, ovaj rižoto spada u jeftina jela, tako da ga možete pripremati kad god „naletite“ na svježe i mlade tikvice.
Dakle, zagrijte ulje, pa kratko prepržite sitno nasjeckan luk. Dodajte tikvice, koje ste isjekli na kockice, začinite ih, pa dinstajte oko 5 minuta. Tada dodajte rižu i fino je izmiješajte s povrćem i pustite kratko da se preprži.
Zatim, sve podlijte sa pola mjere temeljca i kuhajte na laganoj vatri dok tekućina skoro u potpunosti ne ispari. Tada dodajte ostatak temeljca i kuhajte rižoto dok riža ne postane mekana onako kako vi želite.
Pred kraj kuhanja, ako želite vaš rižoto možete obogatiti sa kašikom putera i malo narendanog parmezana. Dodajte sitno nasjeckan svježi peršun i uživajte u laganim i ukusnim zalogajima ovog jednostavnog rižota.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.