18.7.2018. 11:30
0
Domaći džem od krušaka
Zašto kupovati fabričke džemove i marmelade, kad su domaći namazi mnogo bolji, a nisu ni teški za napraviti. Džem od krušaka je neoboriv dokaz ;)
Sastojci:

1 kg očišćenih krušaka
300 g smeđeg šećera
1 keisca sredstva za želiranje (džemfix, želin i sl.)
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica cimeta 
1 kašičica klinčića
1 kašičica muškatnog oraščića

Kod kupovine kruški bitno je da obratite pažnju da je riječ o kruškama kojima je sezona i probajte nabaviti zrelije voće, jer je u njemu više soka, a i slađe je. Kruške potom ogulite, odstranite košpice, nasjeckajte na kockice i usitnite ih u blenderu, ili štapnim mikserom.

Kašu od krušaka stavite u lonac i počnite zagrijavati na laganijoj vatri. U manjoj posudici pomiješajte sredstvo za želiranje i vanilin šećer, pa dodajte u kruške, i dobro promiješajte.

Kašu zagrijavajte uz miješanje do vrenja. Kada je kaša skoro proključala, polagano počnite dodavati šećer neprestano miješajući. Džem kuhati na laganoj vatri još otprilike 10 minuta, pazeći da se ne zalijepi za dno šerpe. Ukoliko se počne lijepiti za dno šerpe ranije, skiniti s vatre. Topao džem punite u sterilizirane tegle, a kad se ohladi, odličan će biti za doručak ili užinu.

Kao i mnogo puta do sada, za potpuni uspjeh ovog recepta, pobrinuo se Tefal!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.