Dok trepnete, jesen je tu i već je vrijeme za pripremu zimnice. Sok od paradajza će donijeti nove okuse, a zaista je i jednostavan za napraviti.
Sastojci:
5 kg paradajza
0,5 kg ljubičastog luka
1 glavica bijelog luka
1 vezica svježeg peršuna
2 kašike bosiljka
50 g smeđeg šećera
20 grama soli
Bilo bi dobro da nabavite zreo paradajz. Neće smetati ako je mekan. Sa paradajza odstranite peteljke i oštećene dijelove. Izrežite ga na veće komade – 1 paradajz na 4 dijela. Stavite ga u veći lonac, pa dodajte krupnije narezan luk i češnjeve bijelog luka.
Sve pospite šećerom i solju pa pustite da provri. Zatim, smanjite vatru, dodajte peršun i bosiljak i kuhajte oko dva do tri sata.
Nakon toga iz šerpe odstranite peršun, pa komade paradajza prebacite u dublju posudu u kojoj ćete ga ispasirati sa štapnim mikserom. Sa
Tefal štapnim mikserom
Optitouch HB833138 napravit ćete sjajne rezultate, dokazano! Ispasirani paradajz vratite u šerpu sa ostatkom tečnosti i povrćem, dobro izmiješajte, pa ga procijedite u tegle.
Paradajz sok možete konzumirati odmah nakon što ga napravite, ili ga možete držati u teglama na hladnom i tamnom mjestu oko 30 dana.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.