18.12.2018. 11:51
0
Zimska kisela salata
Kisele salate su zvijezde zimnice, a nije ih ni teško napraviti. Mi smo se odlučili za kombinaciju paprika, krastavaca i mrkve!
Sastojci:

kiselina:
1 l vode
300 ml sirćeta
70 g šećera 
30 g soli
biber u zrnu
kopar 

povrće:
1 kg paprika
4 veće mrkve
4 krastavca
1 veća glavica bijelog luka

Najprije pripremite povrće, tako što ćete dobro oprati paprike, mrkvu i krastavce. Paprike isfelitirajte i odstranite im peteljke i sjemenke. Krastavce ne gulite, već ih samo narežite na deblje ploške, a isto učinite s mrkvom. Glavicu bijelog luka ogulite i podijelite na režnjeve.

U većoj šerpi pomiješajte vodu, sirće, šećer, so, biber u zrnu i kopar, pa pustite da proključa. Nakon toga kuhajte oko 2-3 minute, te skinite s vatre i ostavite da se prohladi.

U tegle najprije stavite povrće i to redoslijedom koji želite. Možete početi s paprikama, pa po njima staviti mrkvu, pa krastavce, te na kraju par režnjeva bijelog luka. Također, možete u većoj zdjeli pomiješati povrće, pa tako pomiješano stavljati u tegle. Bitno je da prilikom slaganja povrća u teglu pazite da između ostane što manje praznog prostora. 

Nakon toga, toplom kiselinom prelijte povrće i ostavite da se u potpunosti ohladi. Najbolje je da otvorene tegle prekrijete pamučnom krpom ili gazom i ostavite preko noći, pa tek onda stavite poklopce i ostavite na tamnom i hladnijem mjestu. Kisela salata odlično ide uz razna pečenja, grah, ili lonac. Dobar tek, želi vam Tefal!  

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.