Dagnje ili jagnje, vječita dilema koja muči mnoge gurmane mogla bi biti otklonjena nakon što isprobate školjke pripremljene na ovaj način.
Sastojci:
300 g očišćenih dagnji
20 ml maslinovog ulja
3 češnja bijelog luka
30 g prezle
150 ml vode
svježi peršun
Kao i sa svim morskim plodovima i za ovaj recept bi dobro bilo ako možete nabaviti svježe dagnje, odnosno dagnje u školjkama. No, ništa manje ukusne neće biti ni one zamrznute.
Ako nabavite svježe dagnje, koristite samo one kojima je školjka u potpunosti zatvorena. Sve one koje su oštećene ili malo otvorene, nemojte koristiti. U veću i širu šerpu naspite vodu i potopite dagnje i kuhajte ih dok se ne počnu otvarati. Meso dagnji izvadite iz školjki i ostavite sa strane.
Na maslinovom ulju vrlo kratko prepržite sitno nasjeckan bijeli luk, pa ga pospite prezlom i miješajte kako bi prezla što bolje upila arome luka i maslinovog ulja. Nakon što prezla porumeni dodajte meso dagnji i dobro ga umiješajte u prezlu i dinstajte oko 2-3 minute. Tada dodajte sitno nasjeckan svježi peršun i toplu vodu, pa krčkajte oko 10-15 minuta, odnosno dok tečnost ne ispari.
Ovako pripremljene dagnje poslužite uz krompir salatu.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.