15.2.2019. 11:01
0
Maron kocke
Kesten ili maron neki nazivaju još i „žirom bogova“, pa ne čudi da je ova namirnica na cijeni. Zbog njegovog karakterističnog okusa i mirisa, ovaj kolač će vas oduševiti.
Sastojci:

biskvit:
5 jaja
100 g šećera 
2 vanilin šećera 
sok 1 naranče
korica 1 naranče
100 g čokolade za kuhanje
120 g oštrog brašna
½ kesice praška za pecivo
100 g lješnjaka

fil:
500 g kesten pirea
1 kašika ruma
korica 1 naranče
350 ml vrhnja za šlag
1 kesica mljevene želatine

glazura:
50 g putera
100 g čokolade za kuhanje 
2 kašike vode 

Tefal neprestano misli na naše kuhare, pa ih je ovaj put obradovao sa novim aparatom i to Tefal Masterchef Gourmet QB505G koji vam omogućava da svakodnevno i jednostavno pripremite kolače i poslastice.

Dakle, najprije napravite biskvit. Bjelanca izmiksajte u čvrst snijeg i ostavite sa strane. Zatim, izmiksajte žumanca, šećer i vanilin šećer. Dodajte sok i koricu naranče, a potom i rastopljenu čokoladu za kuhanje. Na kraju dodajte suhe sastojke: brašno i prašak za pecivo. Lješnjake kratko prepržite, pa sameljite, te dodajte u smjesu. Nakon toga umiješajte u sve umiješajte snijeg od bjelanaca, pa smjesu izlijte u kalup za pečenje. Biskvit pecite oko 20 minuta na 180 stepeni.

Kremu od kestena napravite od kesten pirea kojeg možete lako nabaviti u hipermarketima. Pomiješajte ga s rumom, koricom naranče i vrhnojm za šlag, pa miksajte dok ne dobijete finu kremu. Na kraju dodajte želatinu u prahu i nastavite miksati.

Biskvit ohladite, pa ga podijelite na dva jednaka dijela. Oba biskvita prelijte sa malo narančinog soka. Kremu od kestena ravnomjerno rasporedite na jedan biskvit, a drugi stavite preko kreme, pa pripremite glazuru.

U šerpici otopite puter i čokoladu za kuhanje sa malo vode i krčkajte dok ne dobijete glatku glazuru. Sa ovom glazurom prelijte kolač i ostavite ga da se hladi najmanje dva sata u frižideru.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.