Nekada se ovo jelo pravilo samo od kupusa i krompira, ali naši kuhari su ga obogatili sa malo junetine i dobili preukusno varivo s kojim ispraćamo zimu.
Sastojci:
300 g kupusa
100 g krompira
250 g junetine
20 g putera
1 luk
1 kašika đumbira u prahu
500 ml pilećeg temeljca
sok 1 limuna
so
mješavina začina
biber
svježi peršun
U većoj šerpi na puteru idinstajte sitno nasjeckan luk, pa kad omekša dodajte izrendani kupus i nastavite dinstati. Ako vam povrće upije svu masnoću slobodno dodajte malo tople vode (2-3 kašike). Pospite sve sa đumbirom u prahu i dodajte soli po želji.
Nakon što kupus omekša dodajte kocke krompira, pa i njega malo pustite da popije masnoću i arome luka i kupusa. Potom sve prelijte pilećim temeljcem, te dodajte junetinu koju ste isjekli na kocke približne veličine kao i krompir.
Začinite sva sa malo mješavine začina i biberom, ulijte sok limuna, te dodajte sitno nasjeckan svježi peršun. Smanjite vatru i pustite kalju da se krčka oko sat vremena. Ukoliko vam meso ne bude mekano, pustite ga da se kuha još. Dobar tek, želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.