Indijska kuhinja je specifična i puna je neobičnih okusa i mirisa. Pošto je u Indiji krava sveta životinja, gulaš smo napravili od puretine.
Sastojci:
300 g purećih fileta
200 g šampinjona
2 luka
2 kašike koncentrata paradajza
50 g indijskih oraščića
1 kašika garam masale
1 kašičica kurkume
50 ml grčkog jogurta
3 češnja bijelog luka
2 kašike grožđica
sok 1 limuna
svježi peršun
1 kašičica ljute paprike
150 ml vode
Kod ovog neobičnog jela bitno je da prvo napravite kremastu smjesu od začina i povrća u kojoj ćete pripremiti gulaš. Dakle, u blender ili sjeckalicu ubacite krupno izrezan luk, bijeli luk, indijske oraščiće, 1 kašiku grožđica, te koncentrat paradajza, garam masalu (lako ju je nabaviti u većim marketima), kurkumu, mljevenu ljutu papriku, svježi peršun, grčki jogurt i sok limuna. Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine u kremastu smjesu. U ovom zadatku našem kuharu je i ovoga puta pomogao njegov partner
Tefal.
Potom, u wok tavi zagrijte malo ulja, pa dodajte smjesu od začina i povrća te je lagano zagrijavajte kako bi otpustila arome. Tada dodajte, najprije i drugu kašiku grožđica, te komade purećeg file koje ne trebate previše sitniti. Kada se puretina blago zapeče dodajte šampinjone koje ste prethodno isjekli na veće komade i sve dobro izmiješajte kako bi i meso i gljive što bolje upili sokove od začina. Nakon 4-5 minuta lagano ulijte mlaku vodu, dobro izmiješajte, smanjite vatru i krčkajte oko 20 minuta, odnosno dok meso ne bude gotovo.
Kremasti i mirisni gulaš poslužite uz rižu ili uz
domaće tortilje.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.