Suhe šljive mogu biti odličan dodatak kolačima, a u to smo se uvjerili nakon što smo isprobali ovu prhku pitu.
Sastojci:
tijesto:
250 g brašna
1 kašika šećera
prstohvat soli
125 g putera
1 žumance
voda po potrebi
nadjev:
400 g suhih šljiva
2 jaja
1 žumance
50 g šećera
200 ml vrhnje za kuhanje
200 ml mlijeka
20 g badema
posip:
šećer u prahu
Suhe šljive namočite u vodu i ostavite ih par sati. Nakon toga ih ocijedite i odstranite im košpice.
Za prhko tijesto pomiješajte brašno, malo šećera i soli, te puter sobne temperature. Sastojke pritiščite rukama da se svi lijepo poveže, pa dodajte umućeno žumance. Ako vam je tijesto presuho i raspada se, dodajte slobodno malo vode. Tijesto odmah utisnite na dno tepsije ili kalupa za pečenje i to tako da prstima „gurate“ tijesto prema rubovima. Nakon toga ga izbodite viljuškom, pa po njemu rasporedite suhe šljive.
U posebnoj zdjeli napravite nadjev. Najprije umutite 2 jaja i žumance sa šećerom, pa dodajte vrhnje za kuhanje i mlijeko. Smjesu nije potrebno previš mutiti, tek da se sastojci povežu. Sve izlijte preko šljiva i pospite mljevenim bademima. Pitu stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 35 minuta.
Toplu pitu pospite šećerom u prahu i ostavite da se ohladi.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.