Ponovo ćemo malo do Italije, i to zbog njihovog popularnog hljeba koji vas mami i izgledom i mirisom. A okus? E, to tek trebate probati!
Sastojci:
500 g brašna
1 vrećica instant kvasca (7 g)
1 kašika soli
20 ml maslinovog ulja
300 ml vode
maslinovo ulje za premazivanje
origano
ruzmarin
so
U većoj zdjeli pomiješajte brašno sa instant kvascem kojeg ste prethodno pomiješali s toplom vodom. Zatim, dodajte so, maslinovo ulje i mlaku vodu, pa umijesite glatko tijesto. Napravite kuglu od tijesta, prekrijte je folijom ili krpom i ostavite da stoji na toplom najmanje pola sata.
Dno tepsije ili kalupa u kojem ćete peći pogaču, premažite maslinovim uljem, pa na njega izvadite tijesto. Potom ga prstima ravnomjerno rastanjite. Izbodite ga viljuškom ili ga ispritiščite prstima, pa ga bogato premažite maslinovim uljem. Tijesto pospite origanom i ruzmarinom, te krupnom solju.
Pogaču možete staviti odmah u rernu, ili je ostaviti da još malo nadođe, oko 15 minuta. Pecite je na 220 stepeni oko 20-25 minuta i poslužite uz omiljeni sir i masline.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.