16.8.2019. 13:03
0
Domaći slani kroasani
Danas ih možete naći skoro na svakom koraku, ali dok ih ne napravite sami nećete znati šta su pravi kroasani!
Sastojci:

600 g brašna
250 g putera
200 ml mlijeka
40 g svježeg kvasca
1 kašika šećera
200 ml jogurta
100 ml ulja
2 jaja
malo soli

premaz i posipanje:
1 jaje
susam
lan
krupna so

Za potpuni uspjeh ovog recepta najbolje je koristiti svježi kvasac. Dakle, zagrijte mlijeko, pa u njega umiješajte svježi kvasac i malo šećera. Dobro izmiješajte i ostavite da kvasac odreaguje. Otprilike oko 10-15 minuta.

Kada je kvasac odreagovao, umiješajte ga u brašno, pa dodajte jogurt, ulje, jaja i so. Zatim, umijesite glatko tijesto i odmah ga podijelite u jednake kuglice, te ostavite oko 10-15 minuta da miruju.

Nakon toga, otopite puter, a na pobrašnjenoj površini svaku kuglicu tijesta razvaljajte na veličinu većeg tanjura. Nakon što razvaljate prvu kuglicu tijesta, premažite je bogato rastopljenim puterom, pa je prebacite na tanjur. Tako uradite sa svim kuglicama, a posljednju koju razvaljate nije potrebno mazati puterom. Dakle, dobite ćete naslagano tijesto (slojevito) koje ponovo ostavite da miruje oko 10 - 15 minuta.

Slojevito tijesto, zatim, ponovo prebacite na veću pobrašnjenu površinu i počnite ga valjati u veći krug, da bude što tanje. Tijesto, potom, oštrim nožem podijelite na manje trokutiće, pa svaki trokutić umotajte u oblik kroasana. Kroasane prebacite u tepsiju u kojoj ćete ih peći i ostavite ih na toplom da nadolaze najmanje sat vremena. Što ih budete duže ostavili da čekaju tijesto će na kraju biti izdašnije i prozračnije.

Na kraju ih premažite razmućenim jajetom, pospite sjemenkama lana i susama, te krupnom soli i pecite na 180 stepeni oko 25-30 minuta, odnosno dok ne porumene po vašoj želji. Slane kroasane možete jesti bez ičega, a odlični su uz žuti tvrdi sir i svježi paradajz. Dobar tek, želi vam Tefal!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.