Prefini miris ovog jela odvest će vas na sjever Afrike, odakle nam stiže recept za pripremu kozica na posve drugačiji način od uobičajenog. Uživat ćete u svakom zalogaju!
Sastojci:
mješavina začina:
1 kašičica mljevenog kumina
1 kašičica crvene paprike
1 kašičica cimeta
1 kašičica kurkume
½ kašičice đumbira u prahu
½ kašičice soli
500 g kozica
100 g suhih marelica
100 g suhih datula
20 g maslina
sok ½ limuna
korica 1 limuna
2 češnja bijelog luka
100 ml ribljeg temeljca
1 ljubičasti luk
svježi peršun
½ mjere mješavine začina
prilog:
maslinovo ulje
1 ljubičasti luk
2 češnja bijelog luka
druga polovina mjere mješavine začina
120 g couscousa
300 ml vode
Za početak napravite mješavinu začina koja će ovom jelu dati posebnu notu. Dakle, u zdjelici pomiješajte mljeveni kumin, crvenu mljevenu papriku (po želji može biti ljuta), cimet, kurkumu, đumbir u prahu i malo soli. Mješavinu ostavite sa strane.
U posebnu, veću zdjelu, ubacite očišćene kozice, na kockice isječene suhe marelice, datule bez košpa, masline izrezane na ploškice, te sitnije nasjeckane bijeli luk i ljubičasti luk. Zatim, dodajte sitno nasjeckan svježi peršun, narendanu koricu limuna i pola mjere mješavine začina. Sve prelijte sokom od limuna i ribljim temeljcem, pa dobro izmiješajte. Od ove količine formirajte porcije po želji, pa ih umotajte u papir za pečenje i poslažite u tepsiju. Sve pecite u rerni na 200 stepeni oko 15 minuta.
Za to vrijeme, pripremite prilog. Na maslinovom ulju prepržite sitno nasjeckane bijeli luk i ljubičasti luk, pa im dodajte ostatak mješavine začina. Kada luk omekša dodajte couscous i lagano ga prepržite. Sve prelijte vodom, izmiješajte i lagano krčkajte oko 5-7 minuta. Porcije zapečene u rerni poslužite uz mirisni couscous i zelenu salatu. Dobar tek, želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.