Iz djetinjstva, osim lijepih stvari, pamtimo i domaće kolače. One koji zamirišu cijelom kućom i koje bi neprestano jeli. Jedan takav je i Višnjin kolač.
Sastojci:
600 g višanja
100 g oraha
3 jaja
120 g putera
200 g šećera
250 g oštrog brašna
½ vrećice praška za pecivo
10 ml mlijeka
korica 1 limuna
Za početak napravite biskvit. Najprije ulupajte bjelanca u čvrst snijeg i ostavite ih sa strane. Žumanca, potom, pjenasto izmiksajte sa šećerom, pa dodajte puter sobne temperature i nastavite miksati dok ne dobijete kremu. Na kraju dodajte mlijeko.
Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo, pa ga postepeno dodajite u smjesu od žumanaca dok se svi sastojci ne sjedine. Na kraju ubacite i narendanu koricu limuna, te mljevene orahe. U smjesu od žumanaca, zatim, lagano umiješajte šlag od bjelanaca, pa sve izlijte u tepsiju ili kalup za torte. Za pravljenje savršenih biskvita našem kuharu pomogao je
Tefal sa svojim odličnim kuhinjskim aparatima koji su pravi mali pomoćnici u pripremi hrane.
Kako nije sezona višanja, naravno možete koristiti one iz tegle koje su već očišćene. Ocijedite ih od viška soka, ravnomjerno rasporedite po biskvitu i sve stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni. Mirisni i sočni kolač trebao bi biti gotov poslije 40 minuta. Dodatno, gotov kolač možete posuti sa šećerom u prahu ili još mljevenih oraha.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.