Stari hljeb nemojte nikada bacati, a osim prženica, možete ga iskoristiti za poparu. Ovo tradicionalno jelo ima bezbroj različitih verzija, a naš kuhar preferira kombinaciju faširanog mesa, luka i sira.
Sastojci:
1 stari hljeb
500 g faširanog mesa
200 g luka
150 g žutog sira
4 češnja bijelog luka
so
biber
ljuta crvena paprika
Stari hljeb iskidajte rukama na veće zalogaje, pa ga poslažite po tepsiji. Potrudite se da komadi hljeba budu što zbijeniji. Sve stavite u zagrijanu rernu na 100 stepeni i pustite nek se hljeb dodatno osuši. Dok se hljeb suši, pripremite ukusni umak.
Luk isjeckajte na sitne kockice, pa ga pržite oko 10 minuta. Tada dodajte sitnije narezan bijeli luk, a potom i meso. Sve dobro izmiješajte i dinstajte oko 15 minuta. Na kraju sve posolite, pobiberite i pospite ljutom crvenom paprikom. Prelijte toplom vodom i pustite da krčka par minuta.
Sa ovim umakom prelijte osušeni hljeb, sve pospite sa narendanim žutim sirom po želji i stavite u rernu koju ste prethodno pojačali na 200 stepeni i pecite još 10-15 minuta.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.