24.2.2020. 11:45
0
Šareni keksići
Nekada je kuhanje i izazov, koji vam, ako ga riješite ispravno, donosi dvostruko zadovoljstvo. Prvo, da ste uspjeli realizovati recept, a drugo da uživate u plodovima svog rada. Šareni keksići zahtijevaju trud, ali zauzvrat nude nezaboravan okus.
Sastojci:

270 g brašna (+ 60 g brašna)
85 g putera 
60 g krem sira 
25 g kakao praha 
150 g šećera 
1 jaje 
1 žumance 
korica 1 naranče
1 kašičica arome vanilije 
1 kašičica praška za pecivo 
½ kašičice soda bikarbone 
malo soli 

posip:
100 g šećera 
korica 1 naranče

U veću zdjelu ubacite puter sobne temperature, krem sir i šećer, pa ih mikserom umutite. Zatim, dodajte jaje i žumance, pa miksajte dok ne dobijete finu kremu. Da bi vaši keksići bili ukusni i lijepo mirisali, dodajte i narendanu koricu naranče i aromu vanilije. 

U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno (270 g) sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom, pa ga postepeno umutite u kremu. Dobiveno tijesto podijelite na dva jednaka dijela, pa u jedan dio dodajte ostatak brašna (60 g), a u drugi umiješajte kakao prah.

Potom, svjetlo tijesto podijelite na dva jednaka dijela, pa ih razvaljajte u što tanje „prutiće“. Isto učinite i sa tamnom smjesom. Nakon toga, tamni i svjetli prutić spojite jedan uz drugi, a na njih stavite druga dva prutića, ali tako da tamni i svjetli budu na različitim stranama. Oštrim nožem, prutiće isijecite na jednake manje dijelove, pa od njih formirajte kuglice/keksiće. Keksiće, potom, uvaljajte u mješavinu šećera i narančine korice, pa ih poslažite u tepsiju. Sve stavite u zagrijanu rernu na 170 stepeni i pecite oko 15 minuta. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.