U narednom periodu donosimo vam recepte koji su jednostavni i možete ih napraviti sa namirnicama koje nas većina ima već u kući. Dakle, bez suvišnog izlaženja u kupovinu, ovaj recept je dostupan svima.
Sastojci:
300 g pšeničnog brašna
150 g kukuruznog brašna
50 ml maslinovog ulja
1 vrećica kvasca
1 kašičica šećera
1 kašika brašna
1 kašičica soli
1 kašika meda
2 kašike prezle
2 kašike parmezana
½ kašičice bijelog luka u prahu
1 kašičica bosiljka
1 kašičica ruzmarina
1 kašičica origana
U manjoj zdjelici, najprije, pomiješajte kvasac, 1 kašiku brašna, 1 kašičicu šećera i 100 ml mlake vode. Ostavite sve oko 15 minuta na toplom.
U posebnoj, većoj zdjeli, pomiješajte pšenično i kukuruzno brašno. Zatim, dodajte med i so, te nadošli kvasac. Postepeno u smjesu dodajite oko 200 ml tople vode i lagano umijesite glatko tijesto. Ostavite ga na toplom oko 45 minuta.
Nadošlo tijesto razvaljajte u krug na pobrašnjenoj površini na debljinu oko 2 cm. Okruglu tepsiju premažite bogato s maslinovim uljem, pa u nju prebacite pogaču. Potom, na više mjesta napravite mala udubljenja, pa pogaču premažite ostatkom maslinovog ulja.
U manjoj zdjeli pomiješajte prezlu, sitno narendani parmezan, so, bijeli luk u prahu, te bosiljak, ruzmarin i origano. Sa ovom smjesom pospite pogaču i stavite je u zagrijanu rernu na 200 stepeni oko pola sata, odnosno dok ne porumeni onako kako volite. Gotovu pogaču isijecite na trokutiće kao pizzu. Dobar tek, želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.