4.8.2020. 11:30
0
Saraj tarabuka
Hrskavo tijesto ispod kojeg se kriju ukusno i mekano meso i povrće razlog su zašto će vam ovo jelo postati omiljeno.
Sastojci:
tijesto:

650 g glatkog brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 vrećica instant kvasca
100 ml jogurt
300 ml mlijeka
100 ml ulja

nadjev:
300 g pilećih krila
100 – 150 ml pilećeg temeljca
1 zelena paprika
1 crvena paprika
1 luk
5-6 češnjeva bijelog luka
ulje
so
biber

Zbog tijesta koje se „zategne“ preko zemljane posude i na taj način podsjeća na tarabuku, ovo jelo je dobilo naziv po tom tradicionalnom udaračkom instrumentu. 

Najprije napravite tijesto. Suhe sastojke (brašno, so, šećer i instatn kvasac) pomiješajte u jednoj, a mokre sastojke (jogurt, mlijeko i ulje) u drugoj posudi. Najjednostavniji način da to učinite jeste uz Tefal Multipraktik. Zatim, spojite sastojke zajedno i umijesite glatko tijesto. Dobiveno tijesto pokrijte i ostavite da nadolazi.

Za to vrijeme u posebnoj tepsiji sa malo soli i ulja zapecite krila u rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Isto učinite i sa paprikama i lukom (nemojte ih previše usitniti), koje također trebate preliti sa malo ulja, te posoliti i pobiberiti i pecite u rerni na 200 stepeni oko 15 minuta.

Ispečeno povrće i krila, zatim, poslažite u zemljani sud ili zdjelicu koja može u rernu, dodajte malo bijelog luka i prelijte sa malo pilećeg temeljca. Tijesto podijelite na jednake kuglice, pa ih što tanje razvaljajte u oblik kruga. Tijesto potom prebacite preko zdjelice kako biste u potpunosti zatvorili sadržaj od mesa i povrća. Tarabuku stavite u rernu na 200 stepeni i pecite dok tijesto ne porumeni. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.