Ovih peciva, koja svojim mirisom podsjećaju na pizzu, ne možete nikad napraviti dovoljno. Tepsije nestaju u trenu, pa budite spremni praviti duplu mjeru.
Sastojci:
550 g brašna
1 jaje
250 ml toplog mlijeka
50 ml maslinovog ulja
20 g šećera
14 g instant kvasca
10 g soli
punjenje:
150 g pureće šunke
150 g mozzarelle
150 g edamera
origano
U veću zdjelu uspite brašno, pa dodajte šećer, kvasac i so. Sve malo izmiješajte rukom, pa dodajte jaje, maslinovo ulje, te postepeno ulijte toplo mlijeko i lagano počnite mijesiti tijesto. U zavisnosti od brašna možda će vam ova količina mlijeka biti previše, pa ga dodajite postepeno. Ukoliko vam tijesto bude “suho” slobodno dodajte još mlijeka. Kada umijesite glatko tijesto, ostavite ga na toplijem mjestu oko 2 sata, odnosno dok se ne udvostruči.
Nadošlo tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu, pa napravite manje kuglice. Kuglice, potom, razvaljajte u oblik kruga na debljinu od 2-3 mm, pa najprije stavite malo narendane mozzarelle, po njoj kockice pureće šunke i na kraju narendanog edamera. Rubove tijesta navucite preko nadjeva kako biste dobili oblik lable, pa pecivo slažite u tepsiju u kojoj ćete ga peći, ali pazeći da napravite razmak od 2-3 cm. Preko labli možete staviti još malo narendane mozzarelle, te ih stavite peći u zagrijanu rernu na 180 stepeni oko pola sata.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.