Danas ćemo malo pobjeći od tradicionalne kuhinje, a vaš dom će zamirisati na daleki Istok. Slatkasta i sočna piletina će vas oduševiti, a odlično se slaže sa prilogom od riže i povrća.
Sastojci:
500 g pilećeg mesa (raskošteni batak)
so
biber
marinada:
20 ml soja sosa
1 kašika sirćeta
komadić svježeg đumbira
3 češnja bijelog luka
20 ml maslinovog ulja
prilog od riže i povrća:
100 g riže
250 g graška
1 luk
1 mrkva
so
svježi peršun
maslinovo ulje za prženje
susam
1 jaje
1 kašika vrhnja za kuhanje
Pomiješajte soja sos, maslinovo ulje i sirće, pa dodajte sitno nasjeckan bijeli luk i svježi đumbir. Sve dobro izmiješajte, pa time prelijte piletinu koju ste prethodno isjekli na trakice i malo je posolili i pobiberili. Piletinu dobro uvaljajte u umak i ostavite da stoji oko pola sata.
Za to vrijeme pripremite prilog. U ključalu vodu, dodajte so, a zatim i rižu koju ste prethodno dobro isprali u hladnoj vodi. Kuhajte oko 10 minuta, pa je izvadite i procijedite.
Na zagrijanom ulju prepržite sitno nasjeckan luk, pa dodajte kockice mrkve i sve dinstajte oko 3-4 minute. Tada dodajte smrznuti grašak, pa sve dobro izmiješajte i prodinstajte par minuta. Prelijte sve toplom vodom, ubacite malo sitno nasjeckanog svježeg peršuna i kuhajte oko 10 minuta. Skuhano povrće ocijedite i ostavite sa strane.
U wok tavi zagrijte maslinovo ulje, pa na njemu popržite mariniranu piletinu. Pred kraj prženja dodajte ostatak marinade i sjemenke susama. Gotovu piletinu izvadite, a u istu tavu dodajte skuhanu i ocijeđenu rižu. U posebnoj zdjelici pomiješajte jaje i vrhnje za kuhanje, pa ga ulijte u tavu i brzo miješajte kako bi se što bolje povezalo s rižom. Na kraju dodajte povrće, sve dobro izmiješajte pa skinite s vatre. Dobar tek, želi Vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.