Danas pravimo burger kakav nigdje drugo nećete naći. Nešto ljuto, ukusno i za svoju dušu!
Sastojci:
burgeri:
500 g faširane junetine
so
biber
dimljena ljuta paprika
luk u granulama
bijeli luk u prahu
ulje
prilog:
500 g mladog krompira
so
luk u granulama
bijeli luk u prahu
kurkuma
ulje
peći na 180 C oko pola sata
2 ljute paprike
1 pakovanje tortilja
100 ml jogurta jogurt
1 ljubičasti luk
Mladi krompir dobro operite, ali ga nemojte guliti. Izrežite ga na jednake ploške, pa sve posolite, te začinite sa lukom u granulama. bijelim lukom u prahu i kurkumom. Prelijte sa malo ulja, dobro izmiješajte i stavite u rernu na 180 stepeni i pecite oko pola sata, odnosno dok krompir ne porumeni po vašoj želji.
Dok se krompir peče, pripremite burgere. U faširano juneće meso dodajte so, biber, dimljenu ljutu papriku, luk u granulama i bijeli luk u prahu. Ulijte malo ulja, pa sve dobro izmiješajte rukama i formirajte 4 jednake loptice. Uz pomoć kalupa, napravite burgere i upalite
Tefal OptiGrill. Izaberite programa za pečenje burgera, pa kada se aparat ugrije stavite meso da peče. Uz burgere stavite na grill i dvije ljute paprike, ili feferone, pa i njih blago izgrilujte. Na kraju na grill stavite i tortilje.
Jelo servirajte, tako što ćete najprije stavite tortilju, a po njoj nekoliko ploškica krompira. Potom stavite burger, malo ljute paprike, te svježi ljubičasti luk isjeckan na ploškice. Sve prelijte sa mlao jogurta i uživajte u kompletnom obroku.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.