Jedna od najpoznatijih poslastica iz Francuske jeste sufle, koji je svoju popularnost stekao zbog svoje tečne i kremaste unutrašnjosti. Recept je jednostavan, a rezultat bajan!
Sastojci:
130 g putera
160 g čokolade za kuhanje
2 jaja + 2 žumanca
50 g šećera
30 g brašna
1 kašika arome vanilije
puter za podmazivanje
kakao prah za posipanje
Za početak na laganoj vatri rastopite puter i čokoladu. Kada dobijete finu, glatku kremu skinite s vatre i ostavite da se hladi.
U posebnoj zdjeli pjenasto umutite dva jaja i dva žumanca, a nakon toga dodajte šećer pa i njega dobro umutite. Zatim, dodajte otopljenu čokoladu i aromu vanilije. Lagano sve izmiješajte, te u smjesu lagano umiješajte i brašno.
Vatrostalne zdjelice premažite najprije puterom, pa po njemu pospite kakao prah. To će vam omogućiti lakše vađenje kolača kada bude gotov. U tako pripremljene zdjelice ulijte pripremljenu smjesu. Računajte da će sufle prilikom pečenja narasti, pa zdjelice nemojte puniti do vrha. Pecite na 230 stepeni svega osam minuta. Sufle je najbolje poslužiti topao, ali nećemo se žaliti ako ga dobijemo i hladnog.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.