Postoje razni načini punjenja paprika, ali kad hoćete da jelo bude brzo gotovo onda tražite onaj najjednostavniji. Mi smo napravili varijantu sa povrtnim nadjevom, a vi možete po želji staviti i neko meso.
Sastojci:
500 g paprika babura
nadjev:
1 ljubičasti luk
1 mrkva
1 stabljika prase
100 g bijelog graha (iz konzerve)
50 g kukuruza (iz konzerve)
1 kašika koncentrata paradajza
100 g instant pire krompira
300 ml povrtnog temeljca
ulje
biber
so
Paprike operite, pa ih presijecite na pola i očistite od sjemenki. Blago ih posolite i poredajte u tepsiju.
Zatim, napravite nadjev. Na ulju prepržite sitno nasjeckan ljubičasti luk. Kada omekša, dodajte mrkvu nasjeckanu na kockice i nastavite pržiti. Potom, dodajte kolutiće prase, a zatim grah i kukuruz. Kada se sve fino poveže, dodajte koncentrat paradajza, te posolite i pobiberite, pa sve dobro izmiješajte i prelijte temeljcem. Krčkajte oko 20-25 minuta.
Na kraju u povrće umiješajte instant prah za pire krompir i skinite s vatre. Sa ovim nadjevom punite paprike i stavite ih peći na 170 stepeni oko 25 minuta.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.