Losos jeste na cijeni, ali je užitak konzumirati ovu nevjerovatnu ribu. Naš kuhar je dodao i savršen prilog od povrća.
Sastojci:
500 g filea lososa
200 g putera
morska so
prilog od krompira:
2 krompira
1 kašika chili praha
ulje
mješavina začina
150 ml vode
prilog od boba:
250 g smrznutog boba
100 ml vrhnja za kuhanje so
1 kašika gustina
kora korijena celera
svježi peršun
so
biber
Za početak napravite ukusni prilog od boba. Smrznuti bob dodajte u vodu i kuhajte prema uputi na pakovanju. Obično je preporučeno vrijeme kuhanja oko 10 minuta. Jedan dio (oko 100 g) skuhanog boba odvojite i ostavite sa strane.
U posebnoj šerpi, u 200 ml vode, skuhajte koru od korijena celera i svježi peršun. Povrće odstranite, a u vodu od kuhanja ubacite bob koji te odvojili, pa štapnim mikserom izradite kremu. Dobivenu tečnost vratite u šerpu, dodajte vrhnje za kuhanje i uz povremeno miješanje pustite da proključa. Tada u smjesu dodajte gustin koji ste prethodno rastvorili u malo vode. Posolite, pobiberite i kuhajte dok se sos ne zgusne.
Za drugi prilog, krompir izrežite na malo veće kocke, pa ga pržite u tavi na malo više ulja. Začinite ga mješavinom začina i chili prahom. Kada fino porumeni, ulijte oko 150 ml tople vode i ostavite da kuha na laganoj vatri dok skoro ne upije svu tečnost.
Kako je za pripremu sočnog lososa potrebno najmanje vremena, njega pripremite posljednjeg. Rastopite puter, pa u njemu na lagnoj vatri popržite file lososa.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.