25.5.2023. 14:04
0
Džigerica na riži
O pilećoj džigerici ne treba trošiti riječi. Mekana, sočna i ukusna u kombinaciji s rižom i povrćem čini ovo jelo brutalno moćnim.
Sastojci:

500 g pileće džigerice
140 g riže
1 ljubičasti luk
10 g smeđeg šećera
10 ml aceto balsamico
100 ml vode
½ crvene paprike
½ zelene paprike
½ stabljike prase
svježi peršun
50 g putera
50 ml kokosovog mlijeka
bijeli luk u prahu
ulje
biber
so

U veliku šerpu ulijte litar vode, posolite, te dodajte rižu koju ste prethodno dobro isprali pod vodom. Izmiješajte i ostavite da kuha na laganijoj vatri oko 10 minuta nakon što voda proključa.

Dok se riža kuha, u tavi zagrijte ulje, pa na njemu prepržite na kolutiće izrezan luk, te dodajte džigericu. Dinstajte 4-6 minuta, pa pobiberite i posolite, te dodajte bijeli luk u prahu. Potom, sve pospite smeđim šećerom i pustite da se karmelizira. Nakon toga, ulijte aceto i 100 ml tople vode, smanjite vatru i pustite da krčka oko 15 minuta. 

U posebnoj, dubljoj tavi zagrijte ulje, pa na njemu prepržite kockice paprike i kolutiće prase. Ubacite sitno nasjeckan svježi peršun i puter, pa nastavite dinstati par minuta. Na kraju, u povrće dodajte skuhanu rižu i sve dobro izmiješajte. Prelijte kokosovim mlijekom i kratko još krčkajte.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu i tiktoku.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.