Tikvica je super namirnica, ali nekako joj nedostaje okusa i mirisa. Srećom, to se da popraviti sa drugim namirnicama i začinima i onda dobijete sjajan obrok.
Sastojci:
2 veće tikvice
2 češnja bijelog luka
50 g palente
100 g juneće salame
100 g sira u listićima
1 kašikica dimljene ljute paprike
100 ml paradajz sosa
50 ml vrhnja za kuhanje
svježi peršun
biber
so
Tikvice prerežite uzdužno na pola, pa svakoj polovici odstranite unutrašnjost. Unutrašnjost nemojte bacati, već iskoristite za pripremu ukusnog nadjeva.
“Meso” tikvica pomiješajte sa sitno nasjeckanim bijelim lukom, svježim peršunom, paradajz sosom i vrhnjem za kuhanje, pa u sjeckalici izmiksajte dok ne dobijete umak. Posolite ga, pobiberite po želji, te umiješajte palentu i dimljenu ljutu papriku u njega. Ostavite desetak minuta da se umak zgusne, pa nastavite sa izradom jela.
Najprije na tanke kriške salame, poslažite listiće sira, a potom i nadjev. Pažljivo urolajte, pa stavite u prostor koji ste izdubili u tikvicama. Sve stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite 20 minuta.
Kuh poh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.