11.7.2018. 12:42
0
"Kad mogu oni možemo i mi. Taj višak hrane može nekome pomoći"
Svjedoci smo kako se u Sarajevu bacaju velike količine hrane, dok se povećava broj onih koji dnevno mogu obezbijediti možda samo jedan obrok. Svjesni te činjenice neformalna grupa žena pokrenula je projekat "Tanjir više".

"Ideja je nastala tako što se jedna osoba zapitala šta li se radi sa silnom hranom koja ostane u restoranima, naročito nakon većih događaja, vjenčanja, rođendana, iftara, konferencija... pa je tu dilemu podijelila sa svojim Facebook prijateljima. Ubrzo je saznala da nije jedina koja se to pita i da su mnogi raspoloženi da se nešto uradi po tom pitanju", navodi koordinatorica projekta "Tanjir više" Amina Omanović.

Članice koje su pokrenule projekat oformile su na Viberu grupu "Vozači heroji za Tanjir više", u kojoj se trenutno nalazi 25 osoba.

"Na grupu prijavljujemo kada nam se neko javi s viškom hrane, pa se vozači javljaju kada kome najbolje odgovara da preuzme obavezu preuzimanja hrane i dostave do krajnjih korisnika", objašnjava Omanović proces djelovanja.

Kad je riječ o sistemu po kojem funkcioniše "Tanjir više" Omanović dodaje da se on stalno dopunjuje i prilagođava.

"Imamo spisak korisnika i spisak vozača. Nakon što dobijemo prijavu, određujemo kojim korisnicima donacija ide, a zatim javljamo na Viber grupu vozača kada, odakle i gdje treba hranu prevesti".

Voljela bi, kaže, da se i u drugim gradovima ljudi udruže i pokrenu ovakvu inicijativu. A oni su im spremni pomoći sa idejama, lecima, savjetima.



Novinar: Lejla Trle
Snimatelj i montažer: Almir Biber

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.