4.9.2018. 14:54
1
"Ja više ne mogu da se mirim sa ovim nepravdama, a ovo što su udarili na najmlađe je dno dna”
Jučer je u Kantonu Sarajevo zvanično počela školska godina. Prvi dan škole, naročito za prvačiće i njihove roditelje značajan je dan koji su mnogi nastojali obilježiti. Međutim, za jedno odjeljenje sarajevske Osnovne škole "Nafija Sarajlić" polazak u školu prošao je, moglo bi se reći, netipično jer đake u klupama nije dočekao ni učitelj, ni učiteljica, već pedagogica.

Majka jedne učenice, prvačića, Aldina Zukić govorila je za Source.ba o tome šta su jučer dočekali i kako su doživjeli polazak njihove kćerke u školu

"Odjeljenja I-1 i I-2 imaju učiteljice, a odjeljenje I-3 primila je pedagogica. Isreno, mislila sam da je to neka šala, ali kasnije sam vidjela da zaista nema učiteljice. Ko će danas biti, vidjet ćemo. Možda ona, možda neka druga učiteljica. Ja sam to shvatila možda će biti i domara, možda i čistačica, odnosno koga zapadne". 

Govori nam da prije početka školske godine nisu dobili nikakvo objašnjenje, ali ni taj dan.

“Iskreno jučer nisam nikome ni prilazila, bila je gužva, a ja sam se više fokusurila na to da moje dijete ne shvati da nema učitelja, da se nema kome obratiti”.

Primijetila je da je jučer dosta roditelja bilo prije svego oduševljeno sa knjigama i ruksacima koje je obezbijedila Općina Centar, “zamazane su im oči”, govori Aldina i dodaje kako nije nezahvalna, ali da je to neki drugi plan, te da je bitnije da ima predavača, kvalitetnog koji bi radio sa djecom.

"Kako sam jutros post okačila javljali su se iz raznih škola u Kantonu sa raznim problemima, u nedostatku kadrova, prostorija, djece. Ja više ne mogu da se mirim sa ovim nepravdama, a ovo što su udarili na najmlađe je dno dna”, ogorčena je ova majka.

Naravno, postavlja se pitanje kako su to djeca doživljela.

“Kada sam je jutros pitala ko je jučer sa njima bio odgovorila mi je – pa eto bila mi je neka učiteljica. Nije naša učiteljica, naša učiteljica je na roditeljskom. Ne znam kako je ona to povezala sa roditeljskim. Međutim, ona ima neku predstavu da je učiteljica negdje i da će doći te da je oni trebaju čekati. Ona je sada u iščekivanju učiteljice”, navodi Aldina.

Aldina kaže kako ima neslužbenu informaciju, da je do ovog propusta došlo jer se kasno raspisao konkurs, nakon koga je obavezan i žalbeni rok.

"Čak je i spisak učenika po odjeljenjima je zakačen tek 2. septembra, dan pred polazak djece u prvi razred. Mi smo oblijetali oko škole tražeći spisak. Zadnji put smo bili 1. septembra".

"Svoju djecu učim da slušaju nas, roditelje i one koji ih odgajaju. U vrtiću je to bila teta koja je imala poštovanje od moje Emine kao da je roditelj. Sad je tu ulogu trebala dobiti učiteljica", ne krije ogorčenje ova majka.

Kontaktirali smo i Osnovnu školu "Nafija Sarajlić" s namjerom da razgovaramo sa direktorom Zijadom Numićem međutim, rečeno nam je da je zauzet, jer ispituje potencijalne kandidate.

Također, ovih dana se o navedenoj školi pisali i zbog slučaja učiteljice Irnele Karić, i činjenice da je trenutno i drugi razred, tačnije II – 3 bez učiteljice, a roditelji učenika ovog razreda  jučer su se okupili kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog odluke da na mjesto učiteljice koja je njihovoj djeci predavala prošle školske godine dolazi neko drugi.

Oni su potpisali i peticiju koju će uputiti i Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS-a, a spremni su ići i do premijera Vlade KS-a, Prosvjetno-pedagoške inspekcije i svih institucija i pojedinaca kojima bi prioritet rada trebala biti zaštita interese djece.

Učiteljica Irnela Karić je u Osnovnoj školi Nafija Sarajlić radila šest godina. Prema riječima roditelja i direktora nikada nije imala nijednu grešku ili propust.


Lejla Trle 

 

 

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.