12.9.2018. 10:15
0
"Najpogubniji scenario u slučaju privatizacije javnih telekom operatera je da se od tog novca, umjesto u investicione, krene u potrošnju prema javnom sektoru"
U posljednjih nekoliko godina često se spominjala privatizacija telekom operatera koji su u većinskom vlasništvu Federacije BiH.

O tome šta donosi dubinska analiza, moguća privatizacija i kako politički subjekti gledaju na privatizaciju javnih telekom operatera te zbog čega su dosadašnje vladajuće strukture odbijale privatizaciju za naš portal je govorio izvršni direktor Centra za politike i upravljanje Adis Muhović, koji je između ostalog i autor nekoliko analiza i članaka o ovoj temi.

Prema njegovim riječima u FBiH do sada nije pojavljivao politički subjekat koji bi dao jasniji stav da li je za privatizaciju ili nije. 

"Politički akteri su indirektno slali poruku da se BH Telecom i HT ERONET ne trebaju u potpunusti privatizirati, da je to porodična srebrenina, 'zlatna koka' društva, međutim oba operatera pokazuju sve slabije ekonomske  rezultate", rekao je Muhović.

Međutim, smatra kako je bitno da se započne dijalog i da se otvoreno počne govoriti o tome da li su političke partije za ili protiv privatizacije.

O pristupima privatizaciji javnih telekom operatera u susjednim državama Muhović navodi kako su bili pogrešni.

"Pristup koje su koristile druge države u regionu bio je pogrešan, jer nije urodio ni tehnološkim ni infrastrukturnim unapređenjem telekomunikacijskog tržišta, već je samo promijenio vlasničku strukturu", navodi Muhović. 

Također, razgovarali smo i o tome koji su sve scenariji mogući u slučaju privatizacije javnih telekom operatera.


Novinar: Lejla Trle
Snimatelj: Almir Biber
Montažer: Emir Preljević 




0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.