21.11.2018. 16:40
9
“Bio sam petnaestak metara odmaknut, ubio je psa iz čista mira u zaštićenoj zoni. Tim putem su deset minuta prije prošla četiri planinara”
“Bio je ovčarski pas, registrovan, vakcinisan i imao je mikročip. Bio sam petnaestak metara odmaknut, ubio ga je na putu na zaštićenoj zoni parka prirode Skakavac gdje je zabranjen lov", ovako za naš portal počinje priču Adnan Semić, koji se bavi stočarstvom i kome je lovac u sred dana, 19. novembra, bez ikakvog razloga, ubio psa sa kojim čuva ovce.

“I da je lutalica nije ga smio ubiti, jer je poslije govorio da je mislio da je lutalica, ali se ni oni ne smiju ubijati.  Bio je on sam, a kasnije su došli i drugi lovci. To se desilo 15 metara od mene. Kada sam čuo pucanj izašao sam i dobivam vidno polje, a on tada spušta pušku", nastavlja Adnan.

Kaže da ima još deset pasa, ali ni jedan nije bio kao Bobi i da je jedino taj pas išao sa ovcama.

Ovčarski pas, vakcinisan, registrovan

“Da one ostanu na najvećoj planini, u najvećoj divljini, on se ne bi odmicao od njih dok ne umre od gladi. Da nikoga nema, on ne bi ostavio ovce”. 

Kaže da pas nije bio agresivan.  

Šta se tačno desilo

“Njemu je pas prošao pored džipa i stajao iza, polako išao. Bio je ispred nas 15 – 20 metara. I on je stao sa džipom, izašao iz auta i ubio ga iz čista mira. Niti je zalajao na njega, niti režao. Pas mu je bio okrenut leđima, jer je išao nama u susret, a on je prošao autom, stao i pucao", objašnjava Adnan.

O lovcima

“Primjetim da lovci love van lovnog dana, konkretno ja sam u ovom slučaju bio na ćošku zaštitnog područja”.

Kaže, često su kod njega dolazili lovački psi koji se izgube i koje je on znao nahraniti pa lovci dođu naredni dan po njih i nije imao loših iskustava sa lovcima iz lovačkog društva Srednje Vogošća.

Međutim sa lovcima iz, kako kaže Centra, nije imao samo on problema.
Taj dan su ubili još jednog psa, kao i dan ranije.

“Ubili su Draganu psa, ubili su još na Poljinama čovjeku psa, ali čovjek nije odma reagovao i nije zvao policiju”, govori Adnan.

Troma policija i njihova naklonost lovcima

Adnan navodi kako je odma nazvao policiju, prijavio lovca te da je obavješten je tužilac. Također, dodaje kako su policajci naklonjeni lovcima te su mu sugerisali da se prije svega nagode.

“Prvo sat vremena nisu željeli da pišu zapisnik, uz riječi - nagodite se, nagodite se – šta ću se ja nagoditi. Ne mogu oni meni vratiti Bobija. Nudili su mi da mi lovci donesu štene, šta će meni štene nenaučeno, Bobi vrijedi kao deset štenadi koja nisu naučena”, govori Adnan. 

“Kaže mi lovci mogu ubiti lutalicu, i ja im kažem pa daj mi da vidim da li to piše u lovačkom pravilniku, gdje mi je jedan rekao - ko si ti da ti ja to dajem. Bilo je lovaca desetak koji su bili naoružani, međutim nisam im dao pardona iako su bili bezobrazni i drski”.

Kao razlog ubijanja ovih pasa Adnan navodi da je riječ o čistom hiru.

“Lovci su takvi, bezobrazni, kao vode se time da štite divljač, ali evo pucaju i bez razloga, da probaju oružje. Bezobrazni su”, kaže Adnan.

Ovaj nemili slučaj desio se u toku dana

“Deset minuta prije prošla su četri planinara, jer je to planinarska staza. Na putu na planinarskoj stazi su ga ubili".

"Nastojat ću da taj lovac dobije zabranu lova i zabranu nošenja oružja. Ne mogu loviti na zaštićenim zonama, privatnim zemljištima. Bezobrazni su, samo gledaju svoj cilj, a love i pucaju i u blizini naseljenih mjesta. Policija ih ne sankcioniše niti reaguje pravovremeno", rekao nam je Adnan.



(Lejla Trle) 




9
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.