7.12.2019. 15:32
0
Oni su odlučili ne okretati glavu i pomoći: Djeca im bacaju petarde, šutaju mlade, a onda kada iz straha napadnu sva se krivica svali na jadne pse
Mnogi su u našoj državi osjetili na vlastitoj koži kako je to kada zakaže sistem, kada niko ne mari.

Nažalost, tome su svjedoci i bezbrojni psi, lutalice. Napušteni od svih, isprepadani ludilom današnjeg tempa, bojimo ih se čak iako prema njima osjećamo žaljenje. O tome šta znači ne prećutati kada naiđete na napuštene kučiće, pse koji nikada nisu imali vlasnike ili one napuštene, govorio nam je Adnan Koljši, član Udruženja za zaštitu životinja i okoliša Fortuna Fojnica.

Kako nam je objasnio tim ovog Udruženja nastoji riješiti problem pasa lutalica. Međutim, kako je dodao, žele zaštiti i građane, ali i životinje. 

"U Fojnici već godinama postoji problem pasa lutalica. Slučaj trovanja ženke koja je imala svoje mlade je podstakla ljubitelje životinja da osnuju udruženje za zaštitu životinja i okoliša Fortuna", objašnjava Koljši, dodajući kako su članovi udruženja pretežno mladi ljudi, studenti, ali i iskusni društveni i sportski radnici.. 

"Inicijativni odbor je za nepuni mjesec dana uradio mnogo kako bi se sve radilo prema zakonima, u dogovoru sa stručnjacima iz veterinarske stanice, a uspjeli smo dogovoriti i sastanke sa općinskim strukturama kao i načelnikom".

Kada pojedinac bude primjer zajednici

Kako nam je objasnio Koljši veliki korak za njihove ideje napravio je njihov sugrađanin Behaija Kurta, koji je za pse ustupio svoje prostorije. 

"Zahvaljujući gdinu Behaiji, koji nam je ustupio prostorije, uspjeli smo privremeno udomiti mladu štenad tako da smo trajno udomili veći broj štenadi po svim gradovima BiH. Osim štenadi udomili smo i veci broj mački koje su bile napuštene. Ovo udruženje radi volonterski sa mnogo ljubavi, izdvajajući svoja sredstva, mnogo svog vremena, ali i uz veliku pomoć dobrih ljudi  koji doniraju hranu i ostale potrebštine", navodi Koljši.

"Nažalost desilo se i nekoliko nemilih scena u našem mjestu, kada je zabilježeno nekoliko ujeda ženki koje su branile svoje mlade. Ono što nas booli jeste činjenica da je jedan lokalni portal iz Fojnice tu situaciju iskoristio kako bi indirektno pozvali na javni linč prema psima", govori Koljši dodajući kako je nakon toga, prema njihovim saznanjima, ubijeno mnogo psa lutalica (strelivom i trovanjem). 

"Naš primarni cilj je zaštita mještana, ali na zakont i human način. Vođeni tom idejom, u dogovoru sa veterinarskom stanicom, vršit će se sterilizacija i kastracija pasa", navodi Koljši. 
Prama njegovim riječima iako je bilo i nemilih scena prema psima Udruženje je naišlo na razumijevanje i podršku. 

"Imamo veliku podršku razumnih ljudi, kako mještana tako i onih izvan Fojnice, ali i BiH. Ljudi nude pomoć iz cijele BiH, ali i iz dijaspore. Sve radimo transparentno i u dogovoru sa Općinom, MUP-om, veterinarskom stanicom. Također,  ostvarili smo kontakte sa sličnim udruženjima iz okolnih gradova kako bismo svi zajedno pronašli što efikasnije načine za pomoć životinjama, ali i sugrađanima"

Mnogo su potresnih scena videjli, ali Koljši navodi da je naročito teško kada primijete da je neko izbacio ženku sa mladima na ulici.

"Djeca im bacaju petarde, šutaju mlade, a onda kada pas iz majčinskog poriva napadne to dijete onda se sva krivica svali na jadne pse. Također, naročito teško je bilo kada smo jedva spasili otrovanu ženku", zaključio je Koljši. 


(Lejla Trle) 







0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.