18.3.2020. 13:09
1
Ovako izgleda dezinfekcija javnih površina u Turskoj: Zemlja patriota, discipline i organizacije
Internetom kruže fotografije nastale tokom procesa dezinfekcije javnih površina u Turskoj.

Nažalost, Turska je sinoć zabilježila prvi smrtni slučaj prouzrokovan koronavirusom, a trenutno se broj oboljelih u ovoj državi povećao na 98. 

Prvi slučaj zaraze u Turskoj registrovan je 11. marta.

Do tada je Turska u mnogim državama izazivala divljenje, jer je bila jedna od rijetkih u kojima nije bilo zabilježenih slučajeva zaraze, naročito kada se uzme u obzir da je riječ o državi koja se prostire na dva kontinenta, sa više od 83 miliona stanovnika. 

Turska je među prvima, nakon što je nekoliko država potvrdilo slučajeve zaraze koronavirso, uvela aparate za mjerenje tjelesne temperature na granicama i time mnogo brže reagovala od svih ostalih zemalja.

Već u  januaru je ministarstvo zdravstva Turske postavilo prve termalne kamere na istanbulskom aerodromu.

Tadašnje mjere opreza nisu uključivale samo mjerenje tjelesne temperature, već je ministarstvo zdravstva sve putnike koji su dolazili iz Kine slalo na dodatne preglede i u karantin sve one koji su pokazivali i najmanje simptome. 

Kasnije su te mjere proširene i na ostale putnike koji su dolazili iz zemalja koje su potvrdile slučajeve zaraze koronavirusom.

Dok su svi granični prijelazi i aerodromi u Turskoj bili stavljeni pod strogu kontrolu, vlastima je ipak bilo jasno da zaražena osoba može ući i “neotkrivena” s obzirom na to da inkubacija traje 14 dana te su tako masovno započeli dezinfikovati sva javna mjesta te gradske prijevoze.

Ovih dana internetom kruže fotografije dezinfikovanja javnih površina u Turskoj, od metroa, parkova, vjerskih objekata, a mnogi od komentara govore o tome kako je ovo pokazatelj toga da je riječ o državi patriota, discipline i organizacije.


(Lejla Trle) 


1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.