2.8.2020. 12:45
0
"Nije jednostavno pokrenuti cijeli posao sam, a onda sve obustaviti na dva mjeseca. Strahujemo šta će biti ako ovim tempom uđemo u zimu"
Pandemija koronavirusa negativno je utjecala i na ekonomsku situaciju u našoj državi, koja svakako nije bila na zavidnom nivoou. O tome kako mali biznisi, obrtnici se snalaze i kako prolaze kroz cjelokupnu situaciju koja traje već mjesecima razgovarali smo sa Maidom Horozović i Belmom Ljubičić.

Dizajn i trgovina

"Pandemija koronavirusa izuzetno je loše utjecala na moj obrt"
, govori Maida Horozović, dizajnerica nakita i vlasnica "Repromaterijal Queen Moa", prodavnice specijalizirane za repromaterijal neophodan za izradu nakita i ukrasnih predmeta.

"Obim posla je drastično smanjen. Smanjen je sada,  u jeku sezone, kada bismo trebali najviše da zaradimo.  Zaista strahujemo šta će donijeti naredni mjeseci, odnosno ako uđemo u zimu uz sve ove prepreke i ovim tempom poslovanja. Mislim da će biti dosta onih koji će biti prinuđeni da zatvore svoje obrte. 

Kada je riječ o uslovima na poslu moram reći da je izuzetno teško. Naročito je teško iz razloga što pojedini klijenti ne poštuju socijalnu distancu i nošenje maski. Pojedini klijenti ne žele da poštuju navedena pravila, a u tim slučajevima ih moramo odbiti zbog vlastite sigurnosti, sigurnosti drugih klijenata, ali i zbog samih naredbi i zakonskih odredbi. 

Mali obrtnici teško se snalaze, a bit će im još teže. Smatram da je takvim obrtnicima pomoć zaista neophodna kako bi uopće opstali. Ne samo finansijska, potrebni su i drugi vidovi pomoći, organizacione, administrativne i sl. Međutim, došli smo u situaciju da su obrtnicima samo povećali inspekcijske nadzore, a da s druge strane nemamo nikakve pomoći", kaže naša sagovornica
.



Uslužne djelatnosti u vremenu pandemije

"Od početka ove godine svjesni smo da je pandemija koronavirusa globalni problem, koji ne samo da ostavlja posljedice u zdravstvenom segmentu, već se itekako odražava i na već slabu i kompleksnu ekonomsku situaciju u našoj državi", govori Belma Ljubičić iz "Aero Clean" tima koji se bavi dubinskim pranjem i usisavanjem tepiha i tapaciranog namjestaja.


"Zbog svega navedenog, nažalost, suočeni smo sa smanjenjem obima poslova, manje prilike za nova radna mjesta i gubitke postojećih. S tim u vezi ova pandemija ostavila je posljedice i na poslovanje naše firme. U periodu kada je u Sarajevu sve bilo zatvoreno i kada je bio uveden policijski sat i naše poslovanje je bilo u potpunosti obustavljeno.  Sve nas koji imamo djelatnosti koje su vezane za pružanje usluga, naročito ovako specifičnih poput naše u tim trenucima su se zaista našle u nezavidnom položaju. Jer oni koji se bave trgovačkom djelatnošću, IT sektor i drugi koji su mogli raditi za vrijeme lockdowna iako su imali možda manji obim posla ipak nisu obustavljali obavljanje svoje djelatnosti. 

S obzirom na to da se naš biznis svodi na uslužnu djelatnost, naš posao zahtjeva odlazak na kućnu adresu, neposredni kontakt sa klijentima, čak i višesatni boravak u zatvorenom bili smo, prije svega iz sigurnosnh razloga, prinuđeni i otkazivati pozive. Da, imali smo i nekoliko poziva u tom periodu, ali na našu žalosti  žalost naših klijenata morali smo odbiti. S druge strane smatramo da je to bilo za neko veće dobro i njh i nas, u cilju očuvanja zdravlja", objašnjava Ljubičić.

Nakon dvomjesečne pauze, ali i popuštanja mjera rado su se, kaže, odazvali prvim klijentima. 

" S obzirom na opis posla, ali i na to da je i dalje aktuelna pandemija koronavirusa dosljedno smo tada, ali i sada pratili upute struke. Na pozive odlazimo sa zaštitnom maskom i rukavicama. Drago nam je što smo  kod klijenata naišli na maksimalnu saradnju. Najčešće bi nas ostavljali same dok se posao ne bi obavio. Ekonomske posljedice pandemije koronavirusa su, očigledno nesagledive prije svega na globalnom planu. Pogođene su i one države za koje se znalo da imaju jaku i otpornu ekonomiju, stručnjake i uređenije sisteme.  Uopće nismo iznenađeni što je, nažalost, i naša država pogođena ekonomskim posljedicama koronavirusa. Iz naše perspektive i iskustva možemo reći da su mali biznisi, kojima i sami pripadamo, veoma pogođeni. Nadležni organi bi, krenuvći od lokalnih odnosno općinskih, kantonalnih pa sve do državnog nivoa trebali zaista učiniti nešto da potpomognu naš rad. Lančano, svi smo pretrpljeli velike štete koje će i u budućnosti, bojimo se, donijeti nesagledive posljedice ako se što prije ne bude djelovalo. Zaista nije jednostavno obustaviti sve poslove na dva mjeseca. Imati zahtjeve i ponude, a biti prinuđen odbijati ih iz sigurnosnih razloga", rekla je za Source.ba Belma Ljubičić.




Novinar Lejla Trle


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.